ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγή φρουράς στην προεδρία της Παρευξείνιας Τράπεζας

Αλλαγή φρουράς στην προεδρία της Παρευξείνιας Τράπεζας

Ο Serhat Köksal εκλέχθηκε ως νέος Πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας (Black Sea Trade & Development Bank) στο ετήσιο συμβούλιο των διοικητών με θέμα την εκλογή νέου Προέδρου της Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΓιάννηΤσακίρη. 

Ο Serhat Köksal ήταν μέχρι πρότινος Διευθυντής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας και θα αντικαταστήσει τον Dmitry Pankin που προέρχεται από την Ρωσία.

Η Παρευξείνια Τράπεζα είναι διεθνής χρηματοδοτικός οργανισμός με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με μετόχους τις Ρωσία, Τουρκία, Ουκρανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ρουμανία, Μολδαβία, Γεωργία, Αλβανία, Βουλγαρία και Ελλάδα. Υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία παρέχοντας δάνεια, εγγυήσεις και κεφάλαια για αναπτυξιακά έργα και εμπορικές συναλλαγές. Υποστηρίζει τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές επιχειρήσεις στις χώρες μέλη και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. 

Οι στόχοι της τράπεζας περιλαμβάνουν την προώθηση των περιφερειακών εμπορικών δεσμών, τα σχέδια χωρών, τις άμεσες ξένες επενδύσεις, τη στήριξη δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, με έμφαση στη δημιουργία απασχόλησης στις χώρες-μέλη, διασφαλίζοντας ότι κάθε επιχείρηση είναι οικονομικά υγιής. 

Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος και κατέχει μόνιμα τη θέση του Γενικού Γραμματέα της τράπεζας ενώ η προεδρία εναλλάσσεται μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας ανά τέσσερα χρόνια.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News