Business & Finance Σάββατο 26/02/2022, 21:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βόμβα στην Chelsea – Αποχωρεί ο Αμπράμοβιτς υπό τον φόβο των κυρώσεων

Φήμες περί πώλησης της ομάδας

Βόμβα στην Chelsea – Αποχωρεί ο Αμπράμοβιτς υπό τον φόβο των κυρώσεων

Την αποχώρησή του από τον ποδοσφαιρικό σύλλογο της Chelsea FC ανακοίνωσε και επισήμως ο δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς, εν μέσω των φημολογιών περί πιθανών κυρώσεων της βρετανικής κυβέρνησης. 

Με γραπτή δήλωση στην ιστοσελίδα της αγγλικής ομάδας, ο Ρώσος ολιγάρχης γνωστοποίησε την παράδοση της διαχείρισης και της φροντίδας της Chelsea στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα τoυ συλλόγου. 

«Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί τη καλύτερη επιλογν» σημείωσε με νόημα, επαναλαμβάνοντας ότι επί σχεδόν 20 χρόνια λειτουργούσε ως θεματοφύλακας του club.

Και πρόσθεσε: «H δουλειά μου ήταν να διασφαλίσω ότι είμαστε όσο πιο επιτυχημένοι μπορούμε και να χτίσουμε μαζί το μέλλον, διαδραματίζοντας θετικό ρόλο στις κοινότητές μας. Πάντα έπαιρνα αποφάσεις, έχοντας κατά νου το συμφέρον του συλλόγου. Παραμένω αφοσιωμένος σε αυτές τις αξίες». 

Τα σενάρια περί πώλησης

Το κενό στην ιδιοκτησία φαίνεται ότι θα καλυφθεί γρήγορα, καθώς ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, αρκετοί επιχειρηματίες έχουν αρχίσει να «καλοβλέπουν» την προοπτική εξαγοράς της Chelsea.

Μάλιστα, ο Αμπράμοβιτς φέρεται να έχει δεχθεί κρούσεις για να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο, υπό τον φόβο επιβολής κυρώσεων από τη βρετανική κυβέρνηση. 

Επενδυτές και funds, ανάμεσα στα οποία και μερικά από τις ΗΠΑ, έχουν ξεκινήσει να βολιδοσκοπούν το περιβάλλον του Ρώσου μεγιστάνα, προκειμένου να μάθουν το ακριβές αντίτιμο για την απόκτηση της Chelsea.  

Ας σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής ο Αμπράμοβιτς, παρά τις σχέσεις που διατηρεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν βρίσκεται στη λίστα με τις βρετανικές κυρώσεις.  

Μια ενδεχόμενη πώληση της Chelsea υπό τις παρούσες συνθήκες θα αποτελούσε ένα άνευ προηγουμένου deal στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. 

Σύμφωνα με την KPMG, η αξία του ποδοσφαιρικού συλλόγου, ο οποίος πέρυσι κατέκτησε την κορυφή του Champions League, ξεπερνάει το 1,9 δισ. ευρώ ή τα 2,1 δισ. δολάρια.  

Για να καταστεί ευκρινές το μέγεθος της πώλησης, αξίζει να αναφερθεί ότι πέρυσι οι Σαουδάραβες απέκτησαν τη Newcastle, παραδοσιακή ομάδα της Premier League, έναντι 409 εκατ. δολαρίων. 

Εφόσον, πάντως, το Λονδίνο επιβάλλει εντέλει κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει η συμφωνία πώλησης, δεδομένου ότι τα μέτρα θα περιλαμβάνουν το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου μεγιστάνα.  

Ο Αμπράμοβιτς εκτιμάται ότι διαθέτει περιουσία μεγαλύτερη των 13 δισ. δολαρίων, ενώ έχτισε την περιουσία του χάρη σε αποκρατικοποιήσεις εταιρειών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σενάρια πώλησης της Chelsea λόγω των κυρώσεων σε Ρώσους

Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να «παγώσει» 643 δισ. δολάρια του Πούτιν

SWIFT: Ο κύβος ερρίφθη (;) – Έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News