Business & Finance Σάββατο 26/02/2022, 19:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τις αερομεταφορές

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τις αερομεταφορές

Μεγάλα προβλήματα στη βιομηχανία των αερομεταφορών έχει προκαλέσει η απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στη γειτονική Ουκρανία. 

Η κυβέρνηση του Κιέβου, από την πρώτη στιγμή, ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου για τα εμπορικά και πολιτικά αεροσκάφη, προκειμένου να αποφευχθεί μια κατά λάθος αεροπορική τραγωδία.

Έτσι, όλες οι αεροπορικές αναγκάζονται να τροποποιήσουν τα δρομολόγιά τους και να αποφύγουν τον ουκρανικό εναέριο χώρο. 

Όμως, οι αναταράξεις επηρεάζουν και τη Ρωσία, καθώς πολλές εταιρείες, όπως η ολλανδική KLM και η γερμανική Lufthansa, έχουν ακυρώσει αρκετά δρομολόγια προς ρωσικούς προορισμούς. 

Στο μεταξύ, η απαγόρευση πτήσεων έχει επεκταθεί, πέραν της Ουκρανίας, προς τον εναέριο χώρο τόσο της Μολδαβία όσο και της δυτικής Ρωσία, κοντά στις εμπόλεμες περιοχές.

FlightRadar24 website, an online flight tracker shows no aircrafts flying over Ukraine after the Russian attack.
Φωτ. Igor Golovniov | Lightrocket | Getty Images

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερες χώρες αποφασίζουν να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους για τις ρωσικές εταιρείες, εν είδη αντιποίνων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.  

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, σημαίνουν υψηλότερο κόστος για τις αεροπορικές, καθώς οι τροποποιήσεις των αεροδιάδρομων σηματοδοτούν την ανάγκη για περισσότερα καύσιμα. 

«Οποιαδήποτε εκτροπή στη διαδρομή του αεροσκάφους σημαίνει πρόσθετο κόστος καυσίμων» σημειώνει με νόημα ο Bruce Chan, αναλυτής στη Stifel, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC.

Κι αυτό, μάλιστα, σε μια περίοδο κατά την οποία ήδη το κόστος καυσίμων είναι αρκετά υψηλό, εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών πετρελαίου. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News