Business & Finance Σάββατο 26/02/2022, 17:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεισμός στο ποδόσφαιρο – Σενάρια πώλησης της Chelsea λόγω των κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες

Ο Αμπράμοβιτς δέχεται προτάσεις για την πώληση του αγγλικού συλλόγου

Σεισμός στο ποδόσφαιρο – Σενάρια πώλησης της Chelsea λόγω των κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης στους Ρώσους ολιγάρχες φαίνεται ότι έχουν ανοίξει την όρεξη σε αρκετούς επιχειρηματίες, οι οποίοι «καλοβλέπουν» την προοπτική εξαγοράς της Chelsea FC. 

Ήδη ο Ρώσος ιδιοκτήτης της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, φέρεται να έχει δεχθεί κρούσεις για να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο, υπό τον φόβο επιβολής κυρώσεων από τη βρετανική κυβέρνηση. 

Επενδυτές και funds, ανάμεσα στα οποία και μερικά από τις ΗΠΑ, έχουν ξεκινήσει να βολιδοσκοπούν το περιβάλλον του Ρώσου μεγιστάνα, προκειμένου να μάθουν το ακριβές αντίτιμο για την απόκτηση της Chelsea.  

Ας σημειωθεί πάντως, ότι μέχρι στιγμής ο Αμπράμοβιτς, παρά τις σχέσεις που διατηρεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν βρίσκεται στη λίστα με τις βρετανικές κυρώσεις.  

Μια ενδεχόμενη πώληση της Chelsea υπό τις παρούσες συνθήκες θα αποτελούσε ένα άνευ προηγουμένου deal στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. 

Σύμφωνα με την KPMG, η αξία του ποδοσφαιρικού συλλόγου, ο οποίος πέρυσι κατέκτησε την κορυφή του Champions League, ξεπερνάει το 1,9 δισ. ευρώ ή τα 2,1 δισ. δολάρια.  

Για να καταστεί ευκρινές το μέγεθος της πώλησης, αξίζει να αναφερθεί ότι πέρυσι οι Σαουδάραβες απέκτησαν τη Newcastle, παραδοσιακή ομάδα της Premier League, έναντι 409 εκατ. δολαρίων. 

Εφόσον, πάντως, το Λονδίνο επιβάλλει εντέλει κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει η συμφωνία πώλησης, δεδομένου ότι τα μέτρα θα περιλαμβάνουν το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου μεγιστάνα.  

Ο Αμπράμοβιτς εκτιμάται ότι διαθέτει περιουσία μεγαλύτερη των 13 δισ. δολαρίων, ενώ έχτισε την περιουσία του χάρη σε αποκρατικοποιήσεις εταιρειών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο Βοτανικός αποτελεί το νέο hot spot της αγοράς ακινήτων

Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να «παγώσει» 643 δισ. δολάρια του Πούτιν

Ο πόλεμος πλήττει και τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News