Business & Finance Σάββατο 26/02/2022, 10:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμ. Μακρόν: Διαρκείας οι συνέπειες στον αγροτικό κλάδο από την κρίση στην Ουκρανία

Εμ. Μακρόν: Διαρκείας οι συνέπειες στον αγροτικό κλάδο από την κρίση στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι βαριές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι δυτικές δυνάμεις κατά της Ρωσίας, θα έχουν μακροχρόνιες και σοβαρές συνέπειες για τον αγροτικό κλάδο της Γαλλίας. Σε αυτές τις δηλώσεις προέβη ο Γάλλος πρόεδρος σήμερα Σάββατο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο άνοιγμα της διεθνούς αγροτικής έκθεσης στο Παρίσι.

«Αν μου ζητήσετε να μοιραστώ μια εκτίμηση μαζί σας σήμερα το πρωί, αυτή είναι ότι αυτή η κρίση ήρθε για να μείνει, αυτός ο πόλεμος ήρθε για να μείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι εμπορικοί περιορισμοί που προκύπτουν από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία θα επιβαρύνουν τις γαλλικές εξαγωγές για το κρασί και τα σιτηρά, ενώ μια περαιτέρω αύξηση των τιμών της ενέργειας θα πλήξει την κτηνοτροφία.

«Χτίζουμε ένα σχέδιο ανθεκτικότητας», τόνισε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν μέτρα για την προστασία των αγροτών από τις πιέσεις του κόστους και των χαμένων εσόδων.

Η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων πέρυσι ωφέλησε τους παραγωγούς σιτηρών, ωστόσο ήταν επιβαρυντική για τους κτηνοτρόφους για τους οποίους οι ζωοτροφές με σιτηρά αποτελεί σημαντικό κόστος. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου ένα πακέτο βοήθειας ύψους 270 εκατ. ευρώ για τον κλάδο του χοιρινού κρέατος.

Η κρίση στην Ουκρανία εντείνει την αστάθεια στις αγορές, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Παρίσι να σημειώνουν υψηλό ρεκόρ την Πέμπτη. Οι αγρότες ανησυχούν επίσης ότι η κρίση θα μπορούσε να επιδεινώσει τα προβλήματα στην προμήθεια λιπασμάτων και να διαταράξει την καλλιεργητική περίοδο της άνοιξης.

Η ετήσια αγροτική έκθεση, το Salon de l’Agriculture, είναι μια σημαντική εκδήλωση για τη Γαλλία και έρχεται λιγότερο από δύο μήνες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ενώ ο Μακρόν πέρασε πάνω από 12 ώρες στην τελευταία έκθεση το 2020, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους αγρότες για τον αντίκτυπο του Brexit και τη μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε., σήμερα μίλησε μόλις για περίπου 15 λεπτά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πώς η κρίση στην Ουκρανία φέρνει αναταράξεις και στην αγορά σιτηρών

Σιτάρι: «Προσγείωση» μετά το χθεσινό υψηλό ρεκόρ στην Ευρώπη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News