Business & Finance Παρασκευή 25/02/2022, 19:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SWIFT: Γιατί η Δύση διστάζει να αποβάλλει τη Ρωσία

SWIFT: Γιατί η Δύση διστάζει να αποβάλλει τη Ρωσία

Τις τελευταίες ώρες γίνεται διαρκώς συζήτηση για τη συμφωνία SWIFT και γιατί η Δύση δεν παίρνει την απόφαση να αποβάλλει τη Ρωσία απ΄ αυτή.  

Παρότι αρκετές χώρες τάσσονται υπέρ της «εκδίωξης» της Μόσχας -ανάμεσα στις οποίες και η Γαλλία- ορισμένες εξακολουθούν να αντιδρούν και να μην συναινούν. Και ο λόγος είναι απλός: Η ενέργεια.

Κατά γενική ομολογία, αυτό που θα «πονέσει» περισσότερους τους Ρώσους είναι η αποβολή από το SWIFT, ένα διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών και ανταλλαγής μηνυμάτων. 

«Το SWIFT είναι ένα οικονομικό πυρηνικό όπλο» δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ. «Σταματά κάθε πληρωμή από τη Ρωσία ή προς τη Ρωσία» εξήγησε χαρακτηριστικά. 

Το σύστημα SWIFT, προέρχεται από τα ακρωνύμια Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, διεκπεραιώνει μηνύματα και οδηγίες πληρωμών ανάμεσα σε τραπεζικά ιδρύματα και εταιρείες σε περισσότερες από 200 χώρες και εδάφη.  

Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, διαχειρίζεται 42 εκατομμύρια τέτοιου είδους μηνύματα, τα οποία αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την πραγματοποίηση διεθνών εμπορικών πληρωμών. 

Εν ολίγοις, επομένως, μέσω του SWIFT διευκολύνονται οι τραπεζικές συναλλαγές και άρα, οι πληρωμές των συμβολαίων φυσικού αερίου προς τη Ρωσία, οι οποίες αποτελούν βασικές πηγές εισόδων για τη Μόσχα. 

Η Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιεί το εν λόγω σύστημα για να κάνει τις πληρωμές προμήθειας του ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο ζεσταίνει τα ευρωπαϊκά σπίτια και δίνει ενέργεια στα ευρωπαϊκά εργοστάσια. 

Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι η Γηραιά Ήπειρος εισάγει το 40% των αναγκών σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, εκ των οποίων το 1/3 διέρχεται μέσω ουκρανικών αγωγών. 

Τυχόν αποκλεισμός από το διεθνές διατραπεζικό δίκτυο, σημαίνει ότι οι συναλλαγές με τη Ρωσία θα γίνουν δυσκολότερες, θα απαιτούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα κοστίζουν περισσότερο στη Μόσχα. 

Το SWIFT ελέγχεται από την Εθνική Τράπεζα του Βελγίου καθώς κι από εκπροσώπους των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ε.Ε., Ιαπωνία κ.α.

Το 2012 αναγκάστηκε να αποκόψει την πρόσβαση στις ιρανικές τράπεζες, στον απόχο της επιβολής κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Το ίδιο συνέβη και το 2018.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Τρίτος γύρος κυρώσεων με στόχο Πούτιν και Λαβρόφ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News