Business & Finance Πέμπτη 24/02/2022, 17:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Στη σκιά της εισβολής της Ρωσίας η αυριανή συνεδρίαση 

Eurogroup: Στη σκιά της εισβολής της Ρωσίας η αυριανή συνεδρίαση 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Eurogroup που θα διεξαχθεί αύριο. Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις για τον οικονομικό αντίκτυπο της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, κάτι που θα επιχειρήσουν να πράξουν και οι υπουργοί Οικονομικών των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ecofin το Σάββατο. 

«Η επιθετικότητα της Ρωσίας σίγουρα θα πρωταγωνιστήσει στις αυριανές συζητήσεις και η εστίαση των υπουργών Οικονομικών θα είναι να εκτιμήσουν τις οικονομικές συνέπειες καθώς η κλιμάκωση θα εντείνεται», όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Ε.Ε. 

Πέραν του αντίκτυπου οι οικονομικοί ηγέτες θα συζητήσουν και για τις επώδυνες κυρώσεις στη Ρωσία οι οποίες θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα Πέμπτη, όπως και για το ενδεχόμενο να υπάρχουν κυρώσεις από τη Ρωσία ως αντίποινα. 

Πριν την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες και η επιτάχυνση της εξέλιξης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. 

«Η εστίαση έχει μετατοπισθεί. Η Ουκρανία θα είναι το κυρίαρχο θέμα στην ημερήσια διάταξη της Παρασκευής και του Σαββάτου. Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, καθώς οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μοιάζουν πλέον ξεπαρασμένος», επισημαίνει άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος. 

Βάσει των προβλέψεων αυτών, η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 4% φέτος, χαμηλότερα από το 4,3% των εκτιμήσεων του περασμένου Νοεμβρίου. 

Ήδη πριν από την εισβολή της Ρωσίας, ο Ευρωπαίος Οικονομικός Επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι, είχε προειδοποιήσει ότι οι προβλέψεις για ανάπτυξη 4% δεν έμοιαζαν ρεαλιστικές ελέω της κρίσης στην Ανατολική Ευρώπη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News