Business & Finance Παρασκευή 25/02/2022, 07:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρώπη: Ποιες τράπεζες ανησυχούν για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Ευρώπη: Ποιες τράπεζες ανησυχούν για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Τους εντονότερους κλυδωνισμούς από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δέχθηκε χθες ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη, με τον δείκτη που περιλαμβάνει τις μετοχές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να βυθίζεται κατά σχεδόν 7,30%. 

Η μία μετά την άλλη οι τράπεζες ανακοίνωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα φέρει μαζί της η πολεμική σύρραξη σε ευρωπαϊκά εδάφη, αλλά και για τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν ή θα επιβληθούν στη Ρωσία

Η μεγαλύτερη ανησυχία προκύπτει για τις τράπεζες που έχουν μεγάλη έκθεση στη Ρωσία και παρά την προσπάθεια εφησυχασμού από κάποιες, οι μετοχές τους δέχθηκαν ισχυρότατο πλήγμα χθες. 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία στον κόσμο και ειδικότερα εκείνες από τις Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, σε αντίθεση με τις αμερικανικές τράπεζες των οποίων η έκθεση είναι μικρότερου βαθμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. 

Ευρώπη: Ποιες τράπεζες ανησυχούν για τις κυρώσεις στη Ρωσία-1

Οι οικονομικές κυρώσεις σημαίνει ότι αυτομάτως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απαγορεύεται να συναλλάσσονται με το μέρος στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις και οποιαδήποτε συναλλαγή θεωρείται παράνομη. 

Εν προκειμένω, οι τράπεζες που επιχειρούν στη Ρωσία είναι αναγκασμένες να αναστείλουν τις διεθνείς συναλλαγές μέχρι νεωτέρας. 

Μία περίπτωση είναι η Unicredit, της οποίας η χθεσινή βουτιά άνω του 10% ενεργοποίησε την αυτόματη αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της κι ενώ η τράπεζα διαβεβαίωσε ότι έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσής της στη Ρωσία.

Ήδη η Allianz έχει ανακοινώσει ότι έχει παγώσει την έκθεσή της σε ρωσικά κρατικά ομόλογα, ενώ με τη σειρά της η βρετανική Lloyds, δήλωσε ότι βρίσκεται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για το ενδεχόμενο να δεχθεί κυβερνοεπιθέσεις. 

Βουτιά της τάξεως του 11% πραγματοποίησε η μετοχή της Societe Generale, αν και ανακοίνωσε ότι το ρωσικό της παράρτημα η Rosbank συνεχίζει τη λειτουργία της χωρίς προβλήματα, ενώ πλησίον του -20% έφθασε η μετοχή της αυστριακής Raiffeisen Bank International.

Η αυστριακή τράπεζα ανέφερε νωρίτερα μέσα στον Φεβρουάριο ότι έχει κρατήσει 115 εκατ. ευρώ ως προβλέψεις για το ενδεχόμενο κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ χθες δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς προκειμένου να γίνουν οποιεσδήποτε εκτιμήσεις για τον οικονομικό αντίκτυπο από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία.

Από την άλλη υπήρξαν και τράπεζες που φρόντισαν να προλειάνουν το έδαφος, όπως η Duetsche Bank και η Allianz, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμες να συμμορφωθούν με οποιασδήποτε μορφής κυρώσεις επιβληθούν.  

moneyreview.gr με πληροφίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τζόνσον: Δικτάτορας ο Πούτιν – Σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία

Ρωσία: Χάθηκαν 180 δισ. δολάρια στην πτώση του χρηματιστηρίου

Ε.Ε.: Εξετάζει νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News