Business & Finance Τετάρτη 23/02/2022, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nτομπρόβσκις: Η Κομισιόν θα ζητήσει την άρση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης από το 2023

Nτομπρόβσκις: Η Κομισιόν θα ζητήσει την άρση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης από το 2023

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα να αρχίσουν να αποσύρουν το 2023 τα γενναιόδωρα μέτρα στήριξης που δόθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, επειδή η οικονομία έχει ανακάμψει και αναπτύσσεται με δυναμικό ρυθμό, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν θα ζητήσει ξεκάθαρη μείωση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Η σύστασή της για το 2022, που εκδόθηκε το Νοέμβριο, έκανε λόγο για «μέτρια υποστηρικτική δημοσιονομική στάση».

«Ήρθε η ώρα για να προχωρήσουμε σε ομαλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής και έχουμε ήδη υπογραμμίσει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι προσωρινά και στοχευμένα», τόνισε ο Ντομπρόβσκις. 

«Φυσικά και θα πρέπει να παραμείνουμε ευέλικτοι και εάν υπάρξουν νέες κρίσεις και νέα προβλήματα θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε και να προσαρμόσουμε ανάλογα την πολιτική μας», τόνισε. 

Οι δημοσιονομικοί κανονισμοί του Συμφώνου Σταθερότητας θα τεθούν ξανά σε ισχύ το 2023, όμως η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ε.Ε. εξεργάζονται για να τους αναθεωρήσουν έτσι ώστε να ταιριάζουν περισσότερο στη νέα πραγματικότητα των υψηλών χρεών που δημιούργησε η πανδημία και στις τεράστιες επενδύσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ακόμη ότι η μεταρρύθμιση των κανόνων θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να μειώσουν πιο σταδιακά το χρέος τους, αν και αναμένει να αποφασιστεί σε ποιό βαθμό. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα συζητήσουν τη μεταρρύθμιση των κανόνων την Παρασκευή και το Σάββατο στο Παρίσι. 

Μεταξύ των επιλογών που συζητώνται, όπως είπε, είναι η διαφοροποίηση του ρυθμού μείωσης των χρεών μεταξύ των χωρών που βρίσκονται κοντά στο 60% και αυτών που με πολύ υψηλότερο χρέος ή να υπάρξουν μεμονωμένες συμφωνίες μείωσης του χρέους μεταξύ κυβερνήσεων και Κομισιόν. «Αυτό είναι ένα θέμα που παραμένει ανοικτό και γι΄αυτό οι συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι πολύ σημαντικές», ανέφερε ο Ντομπρόβσκις. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Διαβάστε επίσης:

Ντομπρόβσκις: Η Ε.Ε. έτοιμη να επιβάλει εξαγωγικούς ελέγχους στην Ρωσία εάν η κρίση επιδεινωθεί

  
  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News