Business & Finance Δευτέρα 21/02/2022, 21:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Η γεωπολιτική κρίση «βάζει φωτιά» στις τιμές – Άνοδος άνω του 3%

Πετρέλαιο: Η γεωπολιτική κρίση «βάζει φωτιά» στις τιμές – Άνοδος άνω του 3%

Στα ύψη εκτινάχθηκαν οι τιμές πετρελαίου μετά τη νέα απότομη κλιμάκωση της έντασης Ρωσίας – Ουκρανίας μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει στην αυτονόμηση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως ενημέρωσε τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας. 

Οι τιμές πετρελαίου οδεύουν πλέον ολοταχώς προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, με την αγορά να είναι ήδη ιδιαίτερα «σφιχτή» εν μέσω ανησυχιών για διακοπή της προσφοράς ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ξέφυγε πάνω από τα 96 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 3%, ενώ αντίστοιχη και η πορεία του αμερικανικού αργού που κινείται πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι. 

Λίγο ενωρίτερα, ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν ομάδα πέντε σαμποτέρ που παραβίασαν τα νοτιοδυτικά σύνορα από την Ουκρανία, κατηγορία ωστόσο που χαρακτήρισε ψευδής η Ουκρανία. 
  
«Οι τιμές πετρελαίου ακολουθούν ξανά την ανιούσα, καθώς η αισιοδοξία για την επίλυση της κρίσης Ρωσίας – Ουκρανίας εξανεμίζεται, την ώρα που ο ΟΠΕΚ+ εξακολουθεί να δυσκολεύεται να εφαρμόσει τις ποσοστώσεις στην παραγωγή των χωρών μελών του με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να υπάρχει παγκόσμιο ενεργειακό έλλειμμα», αναφέρει ο Πρατίμπα Τάκερ του Economist Intelligence Unit.

Οι υπουργοί των χωρών του Περσικού Κόλπου ανέφεραν την Κυριακή ότι ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να παραμείνει σταθερός στη συμφωνία για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως κάθε μήνα, απορρίπτοντας το αίτημα του Λευκού Οίκου για αύξηση της προσφοράς και αποσυμπίεση των τιμών.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η αγορά παραμένει ιδιαίτερα σφιχτή και η πρόοδος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα μπορούσε να βοηθήσει αυτή τη στιγμή, όμως οι τιμές είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες και έτσι θα συνεχίσουν στο άμεσο μέλλον. 

«Εάν γίνει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως έχουν προειδοποιήσει η Βρετανία και οι ΗΠΑ, τα προθεσμιακά του brent θα εκτιναχθούν πάνω από τα 10 δολάρια το βαρέλι, ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με το Ιράν», αναφέρει ο αναλυτής της Commonwealth Bank Βιβέκ Ντάρ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News