Business & Finance Δευτέρα 21/02/2022, 16:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Σε υψηλό ρεκόρ οι τιμές παραγωγού τον Ιανουάριο 

Γερμανία: Σε υψηλό ρεκόρ οι τιμές παραγωγού τον Ιανουάριο 

Σε ανησυχητικά επίπεδα κινούνται πλέον οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία, σκαρφαλώνοντας τον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο που έχουν φθάσει ποτέ από τότε που άρχισε η καταγραφή των εν λόγω στοιχείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, Destatis, οι τιμές παραγωγού τον περασμένο μήνα εκτινάχθηκαν κατά 25% σε ετήσια βάση, ένας ρυθμός που δεν έχει καταγραφεί από το 1949 όταν αποσχίσθηκε η Ανατολική Γερμανία και άρχισε η επίσημη καταγραφή των οικονομικών στοιχείων στη Δυτική Γερμανία. 

Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι τιμές παραγωγού θα παραμείνουν στο 24,2% του Δεκεμβρίου, ένα ποσοστό που ήρθε κατόπιν του 18,2% και 19,2% τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο αντίστοιχα. 

Οι τιμές παραγωγού συνήθως αποτελούν προπομπό των τιμών καταναλωτή, καθώς αφορούν το κόστος των παραγωγών και το οποίο όταν αυξάνεται συνήθως μετακυλίεται στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών, δηλαδή στους καταναλωτές. 

Όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος της Commerzbank, Ραλφ Σόλβιν, αυτή η ανοδική ακολουθία του δείκτη των τιμών παραγωγού, (αφορά τις τιμές πριν τα προϊόντα επεξεργαστούν περαιτέρω ή κατευθυνθούν για πώληση), υποδεικνύει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υψηλά. 

«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία να κινηθεί πλησίον του 5% το φθινόπωρο», συμπληρώνει, ένας ρυθμός υψηλότερος κατά 1% σε σχέση με τις προβλέψεις του οικονομικού ινστιτούτου Ifo αναφορικά με την πορεία των τιμών καταναλωτή το 2022. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News