Business & Finance Τετάρτη 16/12/2020, 18:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μερίσματα έως 12 δισ. ευρώ οι τράπεζες της Ευρωζώνης το 2021

Μερίσματα έως 12 δισ. ευρώ οι τράπεζες της Ευρωζώνης το 2021

Στα 10 δισ. με 12 δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσει το συνολικό ύψος των μερισμάτων που θα αποδώσουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ενρία.

Οι εκτιμήσεις αυτές του Αντρέα Ενρία, ήρθαν κι ενώ η ΕΚΤ απέστειλε στις τράπεζες σύσταση με την οποία τους ζητάει να μην αποδώσουν μερίσματα έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

«Σκοπεύουμε να επιστρέψουμε στην “παλιά κανονικότητα” μετά τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021», δήλωσε ο Ενρία, κατά τη διάρκεια τραπεζικής εκδήλωσης. 

«Τα κεφαλαιακά απαιτούμενα και τα ρευστά διαθέσιμα θα παραμείνουν για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, σύμφωνα με το προκαταρκτικό σχέδιο, αλλά και με τις αλλαγές που θα σημειώνονται κατά περίπτωση».

Όπως τόνισε ο Ενρία, η ΕΚΤ αναμένει τα μερίσματα που θα καταβάλουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης, να φθάσουν συνολικά σε ένα ποσό μεταξύ 10 δισ. με 12 δισ. ευρώ, το οποίο οριακά ισοδυναμεί με το ένα τρίτο με αυτό που αποδίδουν οι τράπεζες σε μια κανονική χρονιά. 

Στο μεταξύ απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, αναφορικά με τα μερίσματα που θα δώσουν οι γερμανικές τράπεζες, καθώς εκτιμάει ότι θα μπορέσουν να αποδώσουν το ήμισυ των αρχικών του εξαγγελιών. 

Όπως ανέφερε το μέλος του δ.σ. της Bundesbank  Γιοακίμ Βούρμελινγκ, ο αντίκτυπος της πανδημίας στις τράπεζες μπορεί να αποδοθεί ως εξής: θα είναι ικανές να εφαρμόσουν τα αρχικά τους σχέδια κατά το ήμισυ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News