Business & Finance Κυριακή 20/02/2022, 14:47
ΒUSINESS & FINANCE

Γενιά Ζ: Αυτοί που μεγάλωσαν μπροστά σε μία οθόνη – Πόσο καλό τους κάνει η τηλεργασία;

Γενιά Ζ: Αυτοί που μεγάλωσαν μπροστά σε μία οθόνη – Πόσο καλό τους κάνει η τηλεργασία;

Ένας μεγάλος αριθμός νέων εργαζομένων δεν έχει εργαστεί ποτέ από το γραφείο. Και αυτό, επειδή αποφοίτησαν στη διάρκεια της πανδημίας ή βρήκαν εργασία την ώρα ακριβώς που ξέσπασε η πανδημία και καθιερώθηκε η τηλεργασία. Και πολλοί εξ αυτών – ειδικά από τη Γενιά Ζ – ίσως να μην εργαστούν ποτέ σε χώρο γραφείου, ανάλογα με το πως θα εξελιχθούν οι νέες συνθήκες. 

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι θέλουν να εργάζονται εξ αποστάσεως ή επιθυμούν να μπορούν να εργάζονται με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχουν όμως μειονεκτήματα. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι που εργάζονται με τηλεργασία αισθάνονται μόνοι και νευρικοί, ενώ επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι νέοι εργαζόμενοι μπορεί να βλάψουν την προσωπική τους αλλά και την επαγγελματική τους ζωή στο μέλλον στερούμενοι την εργασία γραφείου και τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει οι προηγούμενες γενιές: δηλ. να μαθαίνεις από τους παλαιότερους συναδέλφους, να κάνεις συζητήσεις με τους διευθυντές, να προσαρμόζεσαι στους ρυθμούς του γραφείου ή ακόμη και να έρχεσαι σε επαφή με άλλους. 

Οι νέοι που ανήκουν στη γενιά Ζ – αυτοί που γεννήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1997 – αναμένεται να εκπροσωπήσουν περίπου το ένα-τρίτο του αμερικανικού εργατικού δυναμικού έως το 2030, σύμφωνα με προβλέψεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ. Επίσης, με βάση έρευνα στην οποία ρωτήθηκαν νέοι της γενιάς Ζ το φθινόπωρο του 2020, αρκετούς μήνες μέσα στην πανδημία, το 69% εξ αυτών δήλωσε ότι θα ήθελαν να εργάζονται από το σπίτι τουλάχιστον τις μισές μέρες, σύμφωνα με τους καθηγητές Santor Nishizaki και James DellaNeve, που γράφουν βιβλίο για τη Γενιά Ζ και το μελλοντικό εργατικό δυναμικό. 

Οι μελετητές αναφέρουν ότι, ενώ η εργασία από το σπίτι μπορεί να κάνει τον οιονδήποτε νευρικό και μοναχικό, τα συναισθήματα αυτά γίνονται πιο έντονα στους νέους που ήδη έχουν περάσει από την αρχή της ζωής τους πολύ περισσότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες. 

Ο Johnny Taylor, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Human Resource Management, σημειώνει ότι η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να στερήσει από τη γενιά αυτή όχι μόνο επαγγελματικές σχέσεις αλλά και φιλικές και ενίοτε ρομαντικές που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε έναν χώρο εργασίας. 

Ωστόσο τα προβλήματα δεν είναι μόνο προσωπικά. Οι νέοι της γενιάς Ζ εκδηλώνουν συχνά ανησυχίες και για την ικανότητά τους να δημιουργήσουν επαγγελματικές επαφές, αναφέρει ο Taylor. Αυτό βεβαίως είναι πρόβλημα για οιονδήποτε κάνει τηλεεργασία, όμως γίνεται πολύ μεγαλύτερο για τους νέους που δεν έχουν εδραιωθεί επαγγελματικά. 

Επίσης, η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να οδηγήσει σε κρίση καριέρας. Επειδή οι νέοι της γενιάς Ζ δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλιακά ομάδες, συχνά ανησυχούν εάν βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Και αυτό το συναίσθημα είναι πολύ πιθανόν να τους «πνίξει» κάποια στιγμή, εξηγούν οι δύο παραπάνω μελετητές. «Εάν δεν διαθέτουν ένα υπόβαθρο, μπορεί να αρχίσουν να αναρωτιούνται για διάφορα θέματα, όπως “κάνω το σωστό; ή ο διευθυντής μου έχει κάτι μαζί μου;” Ενίοτε επίσης, είναι περισσότερο επιρρεπείς στο να αμφιβάλουν για την επιτυχία τους ακόμη και όταν έχουν εργαστεί σκληρά. 

Επιπλέον, οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε παρερμηνείες μέσα στον χώρο εργασίας τη στιγμή που δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν ισχυρούς δεσμούς ή δυνατές σχέσεις ή ακόμη και να «χτίσουν» πάνω στη συνεργασία με άτομα που έχουν συναντήσει. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Διαβάστε επίσης:

Τηλεργασία από επιλογή: Ανατρέποντας συνειδητά τον τρόπο εργασίας

ManpowerGroup: Ποιες τάσεις θα επικρατήσουν στην αγορά εργασίας το 2022;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News