Business & Finance Κυριακή 20/02/2022, 13:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Η προειδοποίηση της Zhenro δοκιμάζει τις αντοχές του real estate

Κίνα: Η προειδοποίηση της Zhenro δοκιμάζει τις αντοχές του real estate

Mόλς πριν από επτά εβδομάδες, η Zhenro Properties Group θεωρείται σπάνιο δείγμα δυναμικής στην κινεζική αγορά real estate που «βομβαρδίζεται» τον τελευταίο καιρό από αλυσιδωτές στάσεις πληρωμών του χρέους. 

Η εταιρεία μόλις είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της για αποπληρωμή ενός ομολόγου της και καυχιώταν ότι ένα από τα τμήματά της εξασφάλισε πιστωτική γραμμή ύψους 1,44 δισ.δολαρίων από την κρατική τράπεζα Bank of China. Τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα της  Zhenro διαπραγματεύονται κοντά στα 80 σεντ του δολαρίου συγκριτικά με τα 17 των ομολόγων του προβληματικού κολοσσού Evergrande.   

Αυτά όμως αποτελούν παρελθόν. Τώρα, η Zhenro έγινε η τελευταία κατασκευαστική της Κίνας που προειδοποιεί ότι ενδεχομένως να μην καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. 

Η ξαφνική και μυστηριώδης αλλαγή στάσης της εταιρείας προκαλεί έντονη αγωνία στους επενδυτές ότι το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με τους περισσότερους από τους ανταγωνιστές της, υπονομεύοντας τις προσπάθειες του Πεκίνου να συγκρατήσει την εξάπλωση της κρίσης του real estate σε άλλους τομείς, καθότι η αγορά στέγης αντιπροσωπεύει το ένα-τέταρτο του κινεζικού ΑΕΠ. Οι φημολογίες ότι η Zhenro βρίσκεται σε κρίση ρευστότητας προκάλεσε ρευστοποιήσεις στα ομόλογα της εταιρείας τις τελευταίες ημέρες, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις που καλούνται να αποπληρώσουν χρέους ύψους 100 δισ.δολαρίων στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Zhenro's perpetual dollar bond tumbled before Friday announcement
  

Η Zhenro επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής τις ανησυχίες των επενδυτών με έγγραφο που κατέθεσε στο χρηματιστήριο και μέσω του οποίου ενημερώνει ότι δεν έχει αρκετό ρευστό για να αποπληρώσει ομόλογά της τον επόμενο μήνα. 

Πρόκειται για την τελευταία προειδοποιητική ένδειξη ότι μία κατάρρευση της αγοράς ακινήτων της Κίνας δεν βρίσκεται και πολύ μακριά. Η απόδοση του δείκτη των ομολόγων κυρίως κατασκευαστικών εταιρειών στη βαθμίδα του υψηλού ρίσκου έχει επιστρέψει πάνω από το 20%, καθιστώντας την αναχρηματοδότηση απαγορευτικά ακριβή για το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ακινήτων. Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις κατοικιών συνεχίζουν να υποχωρούν, στερώντας από τις κατασκευαστικές μία σημαντική πηγή εσόδων. Οι πωλήσεις της Zhenro βούλιαξαν 30% τον Ιανουάριο συγκριτικά με την αντιστοιχη περυσινή περίοδο. 

Παρότι η εταιρεία είναι πολύ μικρή συγκριτικά με την Evergrande – κατατάσσεται στην 30η θέση μεταξύ των κατασκευαστικών με βάση τις πωλήσεις τους πέρυσι – έχει μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά επειδή όλες οι μέχρι τώρα ενδείξεις συνηγορούσαν υπέρ του ότι τα οικονομικά της φαίνονταν υγιή. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Δεν είναι μόνο η Evergrande – Εξαπλώνονται οι κλυδωνισμοί στο real estate

Evergrande: 6 νούμερα που αποκαλύπτουν το βάθος της «μαύρης τρύπας»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News