Business & Finance Παρασκευή 18/02/2022, 17:38
PEW RESEARCH

Τηλεργασία από επιλογή: Ανατρέποντας συνειδητά τον τρόπο εργασίας

Τηλεργασία από επιλογή: Ανατρέποντας συνειδητά τον τρόπο εργασίας

Η πλειονότητα των εργαζομένων που δουλεύουν εξ αποστάσεως το κάνουν από επιλογή, ακόμη και εάν το εργασιακό τους περιβάλλον λειτουργεί κανονικά και παρότι ανησυχούν λιγότερο για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Pew Research σε 5.889 εργαζομένους, το 61% όσων δουλεύουν σήμερα από το σπίτι δεν πάει στο γραφείο διότι απλούστατα δεν θελει, ενώ το 38% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το γραφείο του είναι κλειστό. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή ανατροπή από την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου του 2020, όταν το 64% των ερωτηθέντων δήλωνε πως το γραφείο του είναι κλειστό, ενώ το 36% δήλωνε ότι εργάζεται από απόσταση επειδή το προτιμά.

«Ο κόσμος κάνει τη συνειδητή επιλογή να δουλεύει από το σπίτι, αντί να το κάνει από υποχρέωση», τονίζει η Kim Parker, επικεφαλής ερευνών κοινωνικών τάσεων στο Pew Research.

Οφέλη και μειονεκτήματα

Τα οφέλη που προβάλλουν όσοι προτιμούν την τηλεργασία είναι η καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, την αύξηση της παραγωγικότητας ή την αλλαγή τοποθεσίας μακριά από την επαγγελματική τους βάση. Λιγότεροι είναι αυτοί που υποστηρίζουν πλέον ότι δουλεύουν από το σπίτι κατά κύριο λόγο εξαιτία της πανδημίας (45% έναντι 57% το 2020). Επίσης, περίπου ένας στους τρεις γονείς δηλώνει ότι η φροντίδα των παιδιών είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο επιλέγει να εργάζεται από απόσταση. Τέλος, η πλειονότητα σημειώνει ότι η τηλεργασία δεν επηρέασε τη δυνατότητά τους να ανελιχθούν επαγγελματικά.

Το 60% των ερωτηθέντων που τηλεργάζεται δηλώνει ότι αισθάνεται μικρότερη σύνδεση με τους συναδέλφους. Αξίζει αν σημειωθεί όμως ότι το 78% των ατόμων που εργάζονται από απόσταση δηλώνει ότι θέλει να το μονιμοποιήσει (έναντι 64% το 2020).

Γιατί κάποιοι επιλέγουν να πάνε γραφείο;

Σύμφωνα με την Parker, η μερίδα των εργαζομένων που έχει την επιλογή να τηλεργαστεί, αλλά επιλέγει να πηγαίνει γραφείο είναι μία «μικρή, αλλά ενδιαφέρουσα ομάδα». Αυτοί δηλώνουν ότι πηγαίνουν στο γραφείο, διότι αφενός νιώθουν πιο παραγωγικοί αφετέρου έχουν περισσότερο χώρο για να εργαστούν.

Ένα αρκετά μικρότερο ποσοστό της τάξης του 14% δηλώνει ότι ο κύριος λόγος που επιστρέφει στο γραφείο είναι επειδή φοβάται ότι διαφορετικά θα χάσει επαγγελματικές ευκαιρίες. Ένα 9% δηλώνει επίσης ότι νιώθει «πίεση» να πηγαίνει στο γραφείο είτε από το αφεντικό του είτε από τους συναδέλφους του.

Το πιο σημαντικό όμως έιναι ότι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Pew Research, η πλειονότητα των εργαζομένων (60%) δεν έχει δουλειές που μπορούν να γίνουν από απόσταση. Περίπου οι μισοί από όσους πηγαίνουν στη δουλειά τους δηλώνουν ότι φοβούνται για τον κορωνοϊό (στα ίδια επίπεδα και με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του 2020).

Ένα μεγάλο ποσοστό όμως δηλώνει σχετικά ευχαριστημένο με τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στο εργασιακό περιβάλλον. Ωστόσο, αυτά διαφέρουν στις διαφορετικές φυλεκτικές και ηλικιακές ομάδες και ανάλογα με τις αποδοχές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

ManpowerGroup: Ποιες τάσεις θα επικρατήσουν στην αγορά εργασίας το 2022

Αύξηση αλλιώς… παραιτούμαι: Το ρίσκο των εργαζομένων

Βιογραφικό: Το ένα πράγμα που πρέπει να προσθέσετε για να σας προσλάβουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News