Business & Finance Παρασκευή 18/02/2022, 14:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Προσφυγή στον ΠΟΕ κατά τις Κίνας – Προστασία της ευρωπαϊκής τεχνολογίας

Κομισιόν: Προσφυγή στον ΠΟΕ κατά τις Κίνας – Προστασία της ευρωπαϊκής τεχνολογίας

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προσέφυγε η Ε.Ε. εναντίον του Πεκίνου, καθώς όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, περιορίζει τη δυνατότητα προσφυγής ευρωπαϊκών εταιρειών σε αλλοδαπό δικαστήριο για την προστασία και τη χρήση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τους. Η Κομισιόν στη σχετική ανακοίνωση εστιάζει στα δικαιώματα σε κρίσιμες τεχνολογίες (όπως 3G, 4G και 5G) και για τις περιπτώσεις όπου τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας ευρωπαϊκών εταιρειών χρησιμοποιούνται παράνομα ή χωρίς κατάλληλη αποζημίωση, παραδείγματος χάριν, από Κινέζους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων. 

Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, οι κάτοχοι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που προσφεύγουν σε δικαστήρια εκτός Κίνας συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικά πρόστιμα στην Κίνα, γεγονός που τους θέτει υπό πίεση να προβαίνουν σε διακανονισμό για τα τέλη αδειοδότησης σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς. «Αυτή η πολιτική της Κίνας είναι εξαιρετικά επιζήμια για την καινοτομία και την ανάπτυξη στην Ευρώπη, δεδομένου ότι στερεί ουσιαστικά τη δυνατότητα από τις ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας να ασκήσουν και να επιβάλουν τα δικαιώματα που τους παρέχουν τεχνολογικό πλεονέκτημα», συνεχίζει η Κομισιόν.

Αναλυτικά, από τον Αύγουστο 2020, τα κινεζικά δικαστήρια μπορούν να απαγορεύουν στους κατόχους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας να απευθύνονται σε μη κινεζικά δικαστήρια για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.Έκτοτε έχουν εκδοθεί τέσσερις απαγορεύσεις αυτού του τύπου στην Κίνα σε βάρος ξένων κατόχων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, παρατηρεί η Κομισιόν, υπογραμμίζοντας πως η παραβίαση μιας τέτοιας απαγόρευσης μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο 130.000 ευρώ την ημέρα.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, «οι κινέζοι κατασκευαστές ζητούν την επιβολή αυτής της απαγόρευσης των προσφυγών ώστε να έχουν λιγότερο ακριβή, ακόμη και δωρεάν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή τεχνολογία», πράγμα που βάζει τους δυτικούς ομίλους σε «εξαιρετικά δυσμενή» θέση.

«Οφείλουμε να προστατέψουμε τη δυναμική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας της ΕΕ, αυτή την κινητήρια δύναμη καινοτομίας που διασφαλίζει τον ηγετικό μας ρόλο στην ανάπτυξη μελλοντικών καινοτομικών τεχνολογιών. Οι εταιρείες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να ζητούν έννομη προστασία για δίκαιους όρους, όταν η τεχνολογία τους χρησιμοποιείται παράνομα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δρομολογούμε σήμερα διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ.», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η νέα αυτή διαδικασία αρχίζει ενώ η ΕΕ έχει ήδη εμπλακεί σε ένα μπρα-ντε-φερ στον ΠΟΕ με το Πεκίνο, το οποιο κατηγορεί ότι μπλοκάρει λιθουανικές εισαγωγές σε φόντο διπλωματικών εντάσεων σχετικά με την Ταϊβάν.

Οι διαβουλεύσεις για την επίλυση των διαφορών που ζήτησε σήμερα η ΕΕ είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ. Εάν δεν οδηγήσουν σε ικανοποιητική λύση εντός 60 ημερών, η ΕΕ μπορεί να ζητήσει από τον ΠΟΕ να συστήσει ειδική ομάδα που θα αποφανθεί επί του θέματος.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News