Business & Finance Πέμπτη 17/02/2022, 15:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδράσεις για τις υπέρογκες αποδοχές του CEO της Apple

Αντιδράσεις για τις υπέρογκες αποδοχές του CEO της Apple

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το υπέργογκο ύψος των αποδοχών του Τιμ Κουκ για το 2021. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple έλαβε πακέτο αποδοχών ύψους 99 εκατ. δολαρίων, ενώ το 2020 το αντίστοιχο ποσό έφτανε τα 14,8 εκατ. δολάρια.

Η ISS, που είναι proxy advisor, δήλωσε ότι έχει «σημαντικές ανησυχίες» όσον αφορά το μέγεθος των αποδοχών, οι οποίες περιλαμβάνουν μετοχές, μισθό και άλλου είδους μπόνους. Επίσης, η συμβουλευτική δήλωσε σε επιστολή προς τους μετόχους οτι ανησυχεί συγκεκριμένα για τον «σχεδιασμό και τον όγκο» του πακέτου αποδοχών. «Το ήμισυ των αποδοχών δεν συνδέεται με κριτήρια παραγωγικότητας», σημειώνεται στην επιστολή.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ISS, οι αποδοχές του Κουκ για το 2021 ήταν 1.447 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τον μέσο εργαζόμενο στην Apple.

Μεταξύ άλλων, το πακέτο αποδοχών καλύπτει 630.600 δολάρια σε ιδιωτική ασφάλεια και 712.500 για χρήση του ιδιωτικού του τζετ. Σύμφωνα με την ISS, τα ποσά που διοχετεύθηκαν για τέτοιου είδους προνόμια ξεπερνούν τα αντίστοιχα κόστη σε εταιρείες που μπορούν να συγκριθούν με την Apple.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κουκ έχει εκφράσει επανειλημμένως τους προβληματισμούς του για την ισότητα και για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξ ου και το 2015 δεσμεύτηκε να διοχετεύσει ολόκληρη την περιουσία του για φιλανθρωπικούς σκοπούς πριν πεθάνει.

Μάλιστα, από αρχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ φαίνεται πως πέρυσι ο Κουκ έδωσε μετοχές της Apple αξίας τουλάχιστον 10 εκατ. δολαρίων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, χωρίς ωστόσο να ονοματίζει τον αποδέκτη. Υπενθυμίζεται πως η Apple ήταν η πρώτη εταιρεία που έφτασε κεφαλαιοποίηση 3 τρισ. δολαρίων μέσα στον Ιανουάριο, προτού υποχωρήσει στα τρέχοντα επίπεδα των 2,8 τρισ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC

Διαβάστε επίσης:

Ποιος CEO του Big Tech αύξησε τον μισθό του 558%

Αύξηση 3 εκατ. δολαρίων για τον Jamie Dimon το 2021

Η περιουσία των 10 πλουσιότερων του κόσμου διπλασιάστηκε στην πανδημία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News