Business & Finance Πέμπτη 17/02/2022, 13:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια παρά τον καλπάζων πληθωρισμό 

Τουρκία: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια παρά τον καλπάζων πληθωρισμό 

Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας στη σημερινή της συνεδρίαση, επιλέγοντας γι άλλη μια φορά την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική, καθώς ο πληθωρισμός στη γείτονα τον Ιανουάριο εκτινάχθηκε στο 48,69%

Για την τουρκική κεντρική τράπεζα αυτή ήταν η δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση στην οποία αφήνει τα επιτόκια στο 14%, όταν από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο τα είχε μειώσει κατά 500 μονάδες βάσης και το 19%. 

Μετά την ανακοίνωση η τουρκική λίρα δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, με την ισοτιμία της έναντι του αμερικανικού δολαρίου να σημειώνει άνοδο 0,12% στο 13,6130.

Στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι η συνολική της αναθεώρηση για το πλαίσιο της νομισματικής της πολιτικής ορίζεται με γνώμονα τη μόνιμη στροφή στη λίρα (permanent liraization), να χρησιμοποιήσει δηλαδή όλα της τα εργαλεία ούτως ώστε οι Τούρκοι πολίτες να προτιμούν το τουρκικό νόμισμα έναντι των ξένων. 

«Η Επιτροπή αναμένει να ξεκινήσει μια διαδικασία αποπληθωρισμού με βάση τα μέτρα που ελήφθησαν, επιδιώκοντας βιώσιμες τιμές και χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε η τράπεζα μετά το πέρας της συνεδρίασής της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Εκτροχιάσθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στο 48,69%

Τουρκία – Ερντογάν: «Προσωρινή» η αύξηση της τιμής των προϊόντων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News