Business & Finance Τετάρτη 16/02/2022, 14:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Σε υψηλό τριάντα ετών «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός

Βρετανία: Σε υψηλό τριάντα ετών «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός

Σε υψηλό τριάντα ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιανουάριο, κινούμενος υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η νέα άνοδος είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει επιπλέον προβληματισμό στους αξιωματούχους της Τράπεζας της Αγγλίας, με μια αύξηση των επιτοκίων στη επόμενη συνεδρίαση -θα είναι η τρίτη διαδοχική- να μην φαντάζει καθόλου απίθανη.

Ειδικότερα σύμφωνα με τη Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής (ONS), οι τιμές καταναλωτή τον περασμένο μήνα έτρεξαν με ρυθμό 5,5%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1992, όταν η Βρετανία έβγαινε από μια μακρά περίοδο συμφωνιών με υψηλούς μισθούς, οι οποίες και τροφοδοτούσαν τον πληθωρισμό. Οι αναλυτές του Reuters, εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο 5,4% του Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί περίξ του 7,25% τον Απρίλιο, καθώς αναμένει ότι οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών θα αυξηθούν περισσότερο από το ήμισυ.

«Η ανοδική έκπληξη για τον πληθωρισμό υπογραμμίζει την πρόσφατη παγκόσμια τάση: ο υψηλότερος και πιο επίμονος πληθωρισμός έχει φέρει τις κεντρικές τράπεζες σε δύσκολη θέση και ανοίγει την πόρτα σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων φέτος», αναφέρει ο Αμπρός Κρόφτον, στρατηγικός αναλυτής για όλο τον κόσμο της JP Morgan Asset Management.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε υψηλό 40 ετών στο 7,5% τον Ιανουάριο, ενώ στην Ευρωζώνη σημείωσε ρεκόρ στο 5,1%.

Η άνοδος ρεκόρ 6,3% στις τιμές των ειδών ένδυσης και υπόδησης πρόσθεσε 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στον δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ οι τιμές των τροφίμων και των ποτών αυξήθηκαν κατά 4,3%, το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2013.

Η τιμή της βενζίνης κινήθηκε χαμηλότερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ωστόσο παραμένει υψηλότερα κατά 23,6% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το κόστος των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων πραγματοποίησε άλμα της τάξεως του 28,7%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Παρουσίασε πέρυσι τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 1941 – Με ρυθμό 7,5%

ΗΠΑ: Σε διαστημική τροχιά ο πληθωρισμός – Στο 7,5% τον Ιανουάριο

Πληθωρισμός: Νέο ιστορικό υψηλό στην Ευρωζώνη – Στο 5,5% στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News