Business & Finance Τετάρτη 16/02/2022, 12:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eυρωζώνη: Πειστικό κλείσιμο του 2021 η βιομηχανική παραγωγή

Eυρωζώνη: Πειστικό κλείσιμο του 2021 η βιομηχανική παραγωγή

Με μια ισχυρή επίδοση ολοκλήρωσε το 2021 η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης το 2021, κινούμενη τον Δεκέμβριο υψηλότερα των εκτιμήσεων παρά την ύπαρξη περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της έξαρσης της μετάλλαξης Όμικρον η οποία και λειτούργησε ως επιβραδυντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας το δ΄ τρίμηνο της περυσινής χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή τον περασμένο Δεκέμβριο στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε κατά 1,2% σε μηνιαία και κατά 1,6% σε ετήσια βάση.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μηνιαία άνοδο της τάξεως του 0,3% και πτώση 0,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Eurostat επισημαίνει ότι η άνοδος στηρίχθηκε από την αύξηση της παραγωγής των κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 2,6% σε σχέση με τον Νοέμβριο, γεγονός που βοήθησε στην αντιστάθμιση της συρρίκνωσης της παραγωγής ενέργειας και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Ωστόσο, σε ετήσια βάση, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά παρουσίασαν ισχυρή αύξηση 2,7%, πίσω μόνο από την παραγωγή μη διαρκών αγαθών που εκτινάχθηκε στο 7,7%, ενώ τα κεφαλαιουχικά αγαθά μειώθηκαν κατά 1%.

Η βιομηχανική παραγωγή αποτελεί σημαντικό συστατικό του ΑΕΠ, το οποίο έτρεξε με ρυθμό 0,3% σε τριμηνιαία βάση το δ΄ τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας άνοδο 4,6% σε ετήσια βάση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News