Business & Finance Τρίτη 15/02/2022, 20:31
ΗΠΑ

Τιμές ξυλείας: Η νέα άνοδος αυξάνει κατά 19.000 δολάρια το κόστος κατασκευής σπιτιών

Τιμές ξυλείας: Η νέα άνοδος αυξάνει κατά 19.000 δολάρια το κόστος κατασκευής σπιτιών

Η πορεία των τιμών ξυλείας μοιάζει με «τραινάκι του τρόμου» από την αρχή της πανδημίας και ακολουθεί ξανά την ανιούσα. 

Αφού υποχώρησαν σημαντικά από τα επίπεδα ρεκόρ που είχαν φθάσει πέρυσι το Μάιο, οι τιμές ξυλείας άρχισαν να ανεβαίνουν ξανά στα ύψη το Δεκέμβριο του 2021. Σήμερα βρίσκονται περίπου 22% χαμηλότερα από τα επίπεδα αυτά, όμως και πάλι είναι κατά τρεις φορές υψηλότερες από το μέσο όρο της προ πανδημίας εποχής, σύμφωνα με την Random Lengths. 

Η νέα άνοδος αυξάνει το κόστος κατασκευής νέων κατοικιών αλλά και των εργασιών επισκευής. Η Αμερικανική Ενωση Κατασκευαστών Κατοικιών εκτιμά ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών έχει ανεβάσει το κόστος κατασκευής ενός νέου σπιτιού περισσότερο από 18.600 δολάρια. Την ίδια στιγμή, έχει ανεβάσει το κόστος της μέσης μονοκατοικίας κατά 7.300 δολάρια, που σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό θα πρέπει να πληρώνει το μήνα 67 δολάρια περισσότερα χρήματα για να νοικιάσει ένα νέο διαμέρισμα. 

Στο αυξημένο κόστος θα πρέπει να προστεθεί και η περιορισμένη προσφορά σε νέες κατοικίες, ακόμη ένας παράγοντας που έχει ανεβάσει τις τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ. «Με τα διαθέσιμα σπίτια να βρίσκονται σε επίπεδα ναδίρ και τη ζήτηση να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό λόγω των χαμηλών επιτοκίων στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια μαζί με τις ευνοϊκές δημογραφικές τάσεις, οι νέες κατασκευές δεν είναι σε θέση να αυξήσουν σημαντικά την προσφορά, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν φθάσει σε επίπεδα που δεν είναι πλέον προσιτά», αναφέρει η ένωση κατασκευαστών.  

Εκτός από τους παραπάνω παράγοντες, στην άνοδο των τιμών ξυλείας έχουν οδηγήσει και οι δασμοί στις καναδικές εισαγωγές ξυλείας, καθώς οι ασυνήθιστες για την εποχή πυρκαγιές δασών στη Δυτική και τη Βρετανική Κολούμπια των ΗΠΑ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Αγορά ξυλείας: Έσκασε η «φούσκα» – Σε πτώση 42% οι τιμές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News