Business & Finance Τρίτη 15/02/2022, 18:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κομισόν απαντάει στον Έλον Μασκ με δορυφόρους αξίας 6 δισ. ευρώ

Η Κομισόν απαντάει στον Έλον Μασκ με δορυφόρους αξίας 6 δισ. ευρώ

Με ένα project 6 δισ. ευρώ προσπαθεί να απαντήσει η Κομισιόν στον Έλον Μασκ, σε μια απόπειρα να θωρακίσει την ασφάλεια του ευρωπαϊκού συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να δαπανήσει 2,4 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ το εναπομείναν ποσό αναμένεται να καλυφθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες. 

«Είναι σημαντικό για την Ευρώπη να έχει το δικό της σύστημα δορυφόρων» δήλωσε σήμερα στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton. 

Το διαστημικό σχέδιο των Βρυξελλών αναμένεται να τονώσει την κυβερνοασφάλεια και την ανθεκτικότητα των χωρών της Ε.Ε., διασφαλίζοντας παράλληλα, μια καλύτερη διευρυζωνική πρόσβαση.  

«Είναι ζωτικής σημασίας σε όρους στρατηγικής και τεχνικής κυριαρχίας» τόνισε ο Breton. 

Με το παραπάνω σχέδιο, η Κομισιόν επί της ουσίας εισέρχεται στην παγκόσμια δορυφορική κούρσα, στην οποία ο Έλον Μασκ της SpaceX ήδη κάνει «κουμάντο» με 2.000 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς. 

Πρόκειται για διαστημικά αντικείμενα, τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον πλανήτη Γη και λειτουργούν ως αναμεταδότες τηλεπικοινωνιών. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δορυφορικό -και άρα ταχύτερο- ίντερνετ. 

Βέβαια, όσο περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των δορυφόρων, τόσο μεγαλύτερος γίνεται και ο κίνδυνος σύγκρουσης τους. 

Στο μεταξύ, σχέδια για την εγκατάσταση ενός συστήματος δορυφόρων επεξεργάζεται και η Amazon του Τζεφ Μπέζος, μέσω του project Kuiper. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Starship: Έτοιμο το «καμάρι» του Έλον Μασκ – Είναι το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο

Ανακαλύφθηκε νέος εξωπλανήτης στον Εγγύτατο Κενταύρου

Starlink: Γιατί οι δορυφόροι του Έλον Μασκ πέφτουν στη Γη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News