Business & Finance Τρίτη 15/02/2022, 14:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Σε ιστορικό ρεκόρ οι εξαγωγές κρασιού και οινοπνευματωδών το 2021

Γαλλία: Σε ιστορικό ρεκόρ οι εξαγωγές κρασιού και οινοπνευματωδών το 2021

Η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία σε συνδυασμό με την άρση των αμερικανικών δασμών στο κρασί της Γαλλίας, ήταν μια συγκυρία η οποία ευνόησε τα μέγιστα τις εξαγωγές κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών της ευρωπαϊκής χώρας, σημειώνοντας πέρυσι νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε η ένωση Ομοσπονδία Γάλλων Εξαγωγέων Οίνου και Αλκοολούχων ποτών (FEVS), η αξία οι εξωγχώριων πωλήσεων κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών ανήλθε στα 15,5 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένες κατά 28% σε σχέση με το 2020 και 11% υψηλότερα από το 2019. Οι συγκεκριμένες εξαγωγές παραμένουν σταθερά οι περισσότερες, πίσω από αυτές του αεροδιαστημικού τομέα.

Αυξημένος ήταν επίσης και ο όγκος τους, αν και σε μικρότερο βαθμό, φτάνοντας τα 203 εκατομμύρια κιβώτια των 12 φιαλών, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του11% από το 2020 και 4% από το 2019.

Η ανάκαμψη με έναν χρόνο νωρίτερα είναι αισθητή, καθώς το 2020 ήταν μια χρονιά κατά την οποία δρούσαν οι ανασταλτικοί παράγοντες που λέγονται αμερικανικοί δασμοί και πανδημία.

Από τον Οκτώβριο του 2019, η Ουάσιγκτον -επί κυβέρνησης Τραμπ- επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές γαλλικού κρασιού, ως αντίποινα για τις παράνομες επιδοτήσεις αεροσκαφών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την άλλη ελέω lockdowns, ανέστειλαν τη λειτουργία τους τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών σε όλο τον κόσμο.

«Η αύξηση της αξίας είναι σχεδόν τριπλάσια του ρυθμού αύξησης του όγκου, δείχνοντας την αυξανόμενη προστιθέμενη αξία των εξαγωγών κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών», δήλωσε ο πρόεδρος της FEVS, Σεζάρ Ζιρόν.

Οι εξαγωγές κρασιού προς τις ΗΠΑ, μακράν η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γαλλίας σε αξία, σημείωσαν άλμα 34% πέρυσι στα 4,1 δισ. ευρώ, μια αύξηση που καταγράφηκε μόλις ανεστάλησαν οι κυρώσεις τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τη FEVS. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ήταν επίσης αυξημένες κατά 10% σε σύγκριση με το 2019,.

Ωστόσο, οι εξαγωγές κρασιού φέτος και το επόμενο έτος ενδεχομένως να μην φθάσουν στα ίδια επίπεδα, καθώς η παραγωγή αναμένεται να είναι μικρότερη μετά τους παγετούς της άνοιξης που κατέστρεψαν τους αμπελώνες,

Η συνολική παραγωγή κρασιού μειώθηκε κατά 23% πέρυσι, με την περιοχή Beaujolais να φθάνει μόνο στο ήμισυ του μέσου όρου της, ενώ η περιοχή του Μπορντό είδε την παραγωγή της να συρρικνώνεται κατά ένα τέταρτο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου αγροκτημάτων.

Οι παραγωγοί σαμπάνιας, που ανακοίνωσαν πωλήσεις ρεκόρ τη Δευτέρα, δήλωσαν ότι η χαμηλότερη προσφορά δεν θα να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα, , καθώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματά τους. Η σαμπάνια παρασκευάζεται συνήθως από έναν συνδυασμό κρασιών που παράγονται το προηγούμενο έτος και νωρίτερα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News