Business & Finance Δευτέρα 14/02/2022, 19:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι τον Ιούνιο οι νέοι κανόνες της Ε.Ε. στις Big Tech

Μέχρι τον Ιούνιο οι νέοι κανόνες της Ε.Ε. στις Big Tech

Όσο το δυνατόν νωρίτερα αναμένεται να συμφωνήσουν οι χώρες της Ε.Ε. σε νέους κανόνες στις big tech, με τους οποίους θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος των ψηφιακών υπηρεσιών. Μάλιστα, μία τέτοια συμφωνία ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και θα υποχρεώνει τις Amazon, Apple, Google και Meta να επιβλέπουν καλύτερα το παράνομο περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους.

Διαφορετικά, σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, θα οφείλουν να καταβάλλουν πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου τζίρου τους. Το Digital Services Act, το οποίο και περιλαμβάνει τους νέους κανόνες, όπως προτάθηκαν από την Ευρωπαία επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, θα πρέπει να συμφωνηθεί από τις χώρες της Ε.Ε. προκειμένου να γίνει νόμος.

«Είμαι αισιόδοξη ότι μπορούμε να έρθουμε σε συμφωνία πριν το τέλος Ιουνίου», δήλωσε η Ευρωβουλευτής Christel Schaldemose. Η ίδια εξήγησε επίσης ότι οι ευρωβουλευτές θέλουν να επεκτείνουν το εύρος των κανονισμών, να απαγορεύσουν κάθε είδους μηχανισμούς που υποχρεώνουν τους χρήστες να δίνουν προσωπικά τους στοιχεία και να επιτρέπουν τη ρύθμιση των επιχειρήσεων από τις χώρες έδρας (χώρα προέλευσης).

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώκει να περιορίσει το εύρος των κανονισμών. «Το Συμβούλιο θέλει τις απαγορεύσεις μόνο για τα ψηφιακά marketplaces. Η Βουλή θέλει τις απαγορεύσεις σε όλες τις πλατφόρμες», δήλωσε η ίδια.

Επίσης, σημείωσε η ίδια, οι χώρες όπως η Ιρλανδία, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Apple, της Facebook και της Google στην Ευρώπη, ή το Λουξεμβούργο, όπου έχει έδρα η Amazon, θα πρέπει να συμνεχίσουν να επιβλέπουν τις εταιρείες, ακολουθώντας τη νομοθεσία σχετικά με τη «χώρα προέλευσης».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Google: Νέα καταγγελία στην Ευρώπη για μονοπωλιακές πρακτικές

Amazon Web Services: Πώς στηρίζει τις ελληνικές startups

Ποιες μάρκες smartphones ψήφισαν οι Έλληνες στο τέλος του 2021;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News