Business & Finance Δευτέρα 14/02/2022, 15:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βέλη» στην ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός και όχι η πράσινη στρατηγική πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα

«Βέλη» στην ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός και όχι η πράσινη στρατηγική πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να γίνει στόχος αντιδράσεων από συντηρητικούς Ευρωβουλευτές είναι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι εμφανίζονται επικριτικοί σχετικά με την πράσινη στρατηγική της ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντάς την ως «περισπασμό» από την εντολή της να καταστείλει τον πληθωρισμό.  

Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει καταστήσει τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής βασικό στόχο και η ΕΚΤ δεσμεύτηκε πέρυσι να λαμβάνει περισσότερο υπόψη την κλιματική αλλαγή στις βασικές αποφάσεις της πολιτικής της, όπως τι είδους ομόλογα θα αγοράζει.

Η Γαλλίδα οικονομολόγος θα εμφανισθεί σήμερα Δευτέρα στις 18:30 ώρα Ελλάδος, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της τακτικής της ακρόασης και το κλίμα αναμένεται να είναι τεταμένο.

Οι Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ανάμεσά τους και ο Γιώργος Κύρτσος), εμφανίζονται αντίθετοι στη στρατηγική αυτή της ΕΚΤ, θεωρώντας ότι εισέρχεται σε έναν τομέα που δεν υπόκειται στις αρμοδιότητές της και ειδικότερα σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός ίπταται.

«Η πρωταρχική εντολή της ΕΚΤ είναι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών, στην οποία αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ δεν κάνει σπουδαία δουλειά», υποστηρίζει ο Γερμανός βουλευτής Μάρκους Φέρμπερ μέσω email που εστάλη στο Reuters. «Οτιδήποτε άλλο, όπως η “πράσινη αλλαγή” είναι απλώς μια απόσπαση της προσοχής από την επίτευξη αυτής της πρωταρχικής εντολής».

Ο ίδιος μαζί με τον Γιώργιο Κύρτσο έχουν καταθέσει πολλές τροπολογίες στις παραγράφους που σχετίζονται με τη στρατηγική της ΕΚΤ για το κλίμα, στην έκθεση που θα ψηφισθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αύριο Τρίτη.

Σε μία από αυτές τις τροπολογίες, επιμένουν ότι η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει την «ουδετερότητα της στην αγορά», δηλαδή να αγοράζει ομόλογα σε αναλογία με το εκείνα που είναι προς διαπραγμάτευση. Κάτι τέτοιο θα στεκόταν εμπόδιο στις εξαγγελίες της κεντρικής τράπεζας να αγοράζει περισσότερο «πράσινο χρέος» έναντι εκείνου από τις εταιρείες με έντονο το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Οι περιβαλλοντικοί στόχοι δεν πρέπει να επιδιώκονται μέσω νομισματικών εργαλείων και η ΕΚΤ θα «δημιουργούσε στρεβλώσεις» «αγοράζοντας μόνο ή κατά κύριο λόγο πράσινα ομόλογα», επειδή αυτή η αγορά είναι ακόμη μικρή, όπως υποστηρίζουν.

«Η προσπάθεια των Φέρμπερ και Κύρτσου να επαναφέρουν τη ρητή στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αρχή της ουδετερότητας της αγοράς θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω στη συζήτηση για την πράσινη νομισματική πολιτική», δήλωσε η Αλέσια Ντελ Βάστο Del, υπεύθυνη υπεράσπισης στην εκστρατεία Positive Money Europe.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η πράσινη οικονομία αντιμέτωπη με σπάνια περίπτωση αθέτησης πληρωμής 

Λαγκάρντ: Προσωρινό φαινόμενο ο πληθωρισμός – Στο 2% μεσοπρόθεσμα

ΕΚΤ: Τα γεράκια νίκησαν – Αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022 βλέπουν τώρα οι αναλυτές

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News