Business & Finance Κυριακή 13/02/2022, 18:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «διψασμένοι» για κέρδη επενδυτές στρέφονται στον κλάδο εξόρυξης μετάλλων

Οι «διψασμένοι» για κέρδη επενδυτές στρέφονται στον κλάδο εξόρυξης μετάλλων

Διψασμένοι για κέρδη, οι επενδυτές σπεύδουν στις μετοχές του κλάδου εξόρυξης μετάλλων, καθώς θα μπορούσε να προσφέρει υψηλές αποδόσεις σε μία περίοδο επίμονα υψηλού πληθωρισμού. 

Η μετοχή της BHP, της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας πλουτοπαραγωγικών πηγών και η ανταγωνίστριά της Anglo American «είδαν» τις μετοχές τους να εκτινάσσονται σε επίπεδα ρεκόρ στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, βρίσκοντας στήριγμα στις αυξανόμενες τιμές εμπορευμάτων και στην προοπτική μεγάλων εισροών ρευστού όταν ο κλάδος θα αρχίσει να ανακοινώνει αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα. 

Η Deutsche Bank αναμένει ότι οι πέντε μεγάλοι όμιλοι εξόρυξης μετάλλων – μεταξύ των οποίων Glencore, Rio Tinto και Vale, θα ανακοινώσουν καταβολή μερισμάτων και ρευστού ύψους 24 δισ.δολαρίων. Οι πληρωμένες αυτές γίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές για τους επενδυτές στις αγορές μετοχών που προσπαθούν να βρουν θετικές πραγματικές αποδόσεις μέσα στο σημερινό πληθωριστικό περιβάλλον. 

Με τον πληθωρισμό τιμών καταναλωτή στη Βρετανία στο 5,4%, ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων είναι από τους λίγους που κατάφερε να συμβαδίσει. Οι εισηγμένοι στο Λονδίνο όμιλοι εξόρυξης μετάλλων προσφέρουν μία ελκυστική απόδοση της τάξης του 5,9%, σύμφωνα με αναλυτές της Berenberg. 

Αρκεί να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2022, η μετοχή της Rio Tinto έχει ενισχυθεί περισσότερο από 17%. Ο μεταλλευτικός κλάδος έχει αναδυθεί ως ένας από τις σημαντικότερες πηγές εισοδήματος για τους Βρετανούς επενδυτές τα τελευταία χρόνια, εκπροσωπώντας περίπου το ένα-τέταρτο του συνόλου των πληρωμών σε μερίσματα το 2021, που σημαίνει αύξηση 4% από το 2016. 

Αυτό σημαίνει ότι άλλοι κλάδοι, όπως τράπεζες, ταξίδια και ψυχαγωγία, αναγκάστηκαν να μειώσουν τα μερίσματα εξαιτίας της πανδημίας. Ταυτόχρονα όμως καταδεικνύει και την ευρείας κλίμακα αναδιάρθρωση της βιομηχανίας μεταλλευτικών δραστηριότητων υπό μία νέα γενιά ηγετών που έχει μειώσει τα χρέη, έχει αυξήσει τις επενδύσεις σε μεγάλα έργα και έχει ενισχύσει σημαντικά τα μερίσματα συνδέοντάς τα με τα κέρδη. Πρόκειται για μία κατάσταση εντελώς διαφορετική από αυτή που βρισκόταν ο κλάδος πριν από έξι χρόνια, όταν η Κίνα είχε προκαλέσει έναν κύκλο επιβράδυνσης στις τιμές εμπορευμάτων οδηγώντας ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της βιομηχανίας στο χείλος της κατάρρευσης. 

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι πέντε παραπάνω κορυφαίοι όμιλοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν 48 δισ.δολάρια στους επενδυτές το τρέχον έτος, με την προοπτική να καταβάλουν 60 δισ. δολάρια, εάν οι τιμές εμπορευμάτων παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα. 

Ωστόσο, ο κλάδος μετάλλων δεν είναι απαλλαγμένος από κινδύνους. Και αυτό επειδή έχει αυξηθεί το κόστος από το υψηλότερο πετρέλαιο και οι τιμές στις μεταφορές, ενώ οι εργαζόμενοι διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις, την ώρα που η βιομηχανία καλείται να επενδύσει στην απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων της. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Διαβάστε επίσης: 

Σε υψηλό 8 μηνών η μετοχή της Viohalco – Iστορικό ρεκόρ και για Cenergy

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News