Business & Finance Κυριακή 13/02/2022, 16:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σ.Αραβία: Και νέα προσπάθεια απεξάρτησης από το πετρέλαιο – Στηρίζει το επενδυτικό της ταμείο

Σ.Αραβία: Και νέα προσπάθεια απεξάρτησης από το πετρέλαιο – Στηρίζει το επενδυτικό της ταμείο

Η Σαουδική Αραβία μεταβίβασε στο επενδυτικό κρατικό ταμείο της μετοχές της αξίας 80 δισ.δολαρίων που διακρατούσε στη Saudi Aramco, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να διαφοροποιήσει την οικονομία του βασιλείου από τους υδρογονάνθρακες. 

Η μεταβίβαση μεριδίου 4% θα στηρίξει το σχέδιο του Public Investment Fund (PIF) να αυξήσει το υπό διαχείριση ενεργητικό του σε άνω των 11 τρισ.δολαρίων έως το 2025 από τα σημερινά 480 δισ.δολάρια, σημειώνεται στην ανακοίνωση της κυβέρνηση.  

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα παραμείνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Aramco με μερίδιο άνω του 94%, προσπαθεί να αξιοποιήσει το τεράστιο πετρελαϊκό ενεργητικό της χώρας και να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για να επενδύσει σε βιομηχανία εκτός του πετρελαίου στο πλαίσιο του σχεδίου εστεμμένου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να αναμορφώσει την οικονομία της χώρας του έως το 2030.

Ήδη, έχει ζητήσει από το PIF να επενδύσει σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες που δεν έχουν σχέση με το πετρέλαιο. Υπό αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έχει μεταβιβάσει στο ΡΙF τα 29,4 δισ.δολάρια που άντλησε από την αρχική δημόσια εγγραφή της Saudi Aramco το 2019 στο χρηματιστήριο του Ριάντ 

Στις αρχές του μηνός, πηγές ανέφεραν ότι το Ριάντ σχεδιάζει να εισαγάγει στο χρηματιστήριο περισσότερες μετοχές της Aramco με στόχο να αντλήσει 50 δισ.δολάρια.

Το επενδυτικό ταμείο, του οποίου το ενεργητικό κυμαινόταν γύρω στα 150 δισ.δολάρια το 2015, χρησιμοποίησε μέρος του ρευστού που άντλησε έκτοτε για να επενδύσει στην αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων Lucid Motors, στη Citigroup και στο Facebook αλλά και στην ποδοσφαιρική ομάδα Newcastle United. Eπίσης, έχει επενδύσει και στο Vision Fund της SoftBank. 

Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι του ίδιου του PIF διατυπώνουν ερωτηματικά για τη στρατηγική του ταμίου, λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές και διαφορετικές επενδύσεις που έχει κάνει διεθνώς αλλά και τη δυσκολία του να προσελκύσει σημαντικό ξένο κεφάλαιο για να χρηματοδοτήσει δικά του εσωτερικά προγράμματα. 

Οι ξένες επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία παραμένουν άκρως χαμηλές και ορισμένες επιχειρήσεις αποσύρουν δραστηριότητες ή ματαιώνουν προγραμματισμένα επεκτατικά σχέδια. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία ανήλθαν στα 5,4 δισ.δολάρια το 2020, λιγότερες από το ήμισυ του επιπέδου της προηγούμενης δεκαετίας και πολύ χαμηλότερα από τα 19 δισ.δολάρια στα οποία στόχευε η χώρα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News