Business & Finance Κυριακή 13/02/2022, 10:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Metaverse: Είναι φούσκα η αγορά των ψηφιακών ακινήτων;

Δίνονται ακίνητα έως και 3,8 εκατ. ευρώ το καθένα

Metaverse: Είναι φούσκα η αγορά των ψηφιακών ακινήτων;

Από την ημέρα που η Facebook μετονομάστηκε σε Meta και η έννοια του metaverse εισήλθε για τα καλά στην ημερήσια ατζέντα, ολοένα και περισσότεροι επενδυτές και εταιρείες σπεύδουν να αγοράσουν ψηφιακά ακίνητα στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας. 

Πρόκειται για εκτάσεις γης, οι οποίες δεν βρίσκονται σε κάποιον δρόμο ή σε κάποια πόλη του κόσμου. Αντίθετα, υπάρχουν αποκλειστικά στο διαδίκτυο. Και οι τιμές αυτών των οικοπέδων έχουν εκτοξευτεί έως και κατά 500% τους τελευταίους μήνες. 

Ο τζίρος του εικονικού real estate, ο οποίος κυρίως συγκεντρώνεται σε τέσσερις ψηφιακούς κόσμους (Decentraland, Somnium Space, Cryptovoxels και Sandbox), ανήλθε σε 440 εκατ. ευρώ το 2021. 

Φέτος, μάλιστα, αυτό το ποσό αναμένεται να διπλασιαστεί. 

Αυτή τη στιγμή, η πλατφόρμα του Sandbox διαθέτει το ρεκόρ πωλήσεων, καταφέρνοντας να πουλήσει ακίνητο αξίας 3,8 εκατ. ευρώ σε μόλις μία συναλλαγή.  

Γιατί, όμως, κάποιος να δαπανήσει τόσα χρήματα για κάτι, το οποίο ουδέποτε θα του χρειαστεί στη ζωή του; 

Την απάντηση τη δίνει ο ιδρυτής της Somnium Space, Artur Sychov, ο οποίος πιστεύει ότι πολλοί αγοράζουν ψηφιακά ακίνητα, προκειμένου να αποκομίσουν μελλοντικά κέρδη από την αύξηση των τιμών, ως απόρροια της στροφής προς τον ψηφιακό κόσμο. 

Ωστόσο, δεν παραλείπει να παραδειχθεί την ύπαρξη… φούσκας. «Υπάρχουν άρθρα και βίντεο, τα οποία δεν εμβαθύνουν στις λεπτομέρειες. Απλώς αναφέρουν τις τιμές, επειδή είναι “πιασάρικες”».  

Έτσι, συνεχίζει ο Sychov, οι άνθρωποι σπεύδουν να αγοράσουν ψηφιακά ακίνητα, επειδή πιστεύουν ότι θα βγάλουν εύκολα χρήματα. «Αγοράζουν και εύχονται να το πουλήσουν αργότερα σε υψηλότερη τιμή». 

Η αγορά των ψηφιακών ακινήτων λειτουργεί όπω ακριβώς και τα NFTs. Επί της ουσίας, η ψηφιακή γη είναι NFT, σημειώνει ο Dave Carry, στέλεχος του ψηφιακού real estate. 

«Υπάρχουν σε εξέλιξη νέες τεχνικές, όπως οι ενοικιάσεις και η “κλασματοποίηση” του NFT, δηλαδή του διαχωρισμού ενός NFT σε περισσότερα από ένα κομμάτια» συμπληρώνει. 

Ας σημειωθεί ότι ως NFT (Non-fungible token) ορίζεται ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο μπορεί να πουληθεί και να τεθεί σε διαπραγμάτευση. Συνήθως, πρόκειται για δεδομένα, τα οποία αφορούν ψηφιακές φωτογραφίες, ψηφιακά βίντεο ή κάποιο άλλο ψηφιακό έργο τέχνης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από euronews 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι επενδυτές ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακά ακίνητα

Πρώτα βήματα προς το metaverse κάνει και η Walmart

Επενδυτική μανία με τα ακίνητα στο metaverse – Πόσο κοστίζει ένα δικό σου νησί σε έναν…άλλο κόσμο

Βιασμός στο metaverse: Τι κάνει τώρα ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News