Business & Finance Σάββατο 12/02/2022, 17:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Trafigura: Θα τελειώσουν τα αποθέματα του αλουμινίου έως το 2024

Trafigura: Θα τελειώσουν τα αποθέματα του αλουμινίου έως το 2024

Σαφή προειδοποίηση στους αγοραστές αλουμινίου απηύθυνε ο γίγαντας εμπορίας εμπορευμάτων Τrafigura: οι μεγάλες ελλείψεις του αλουμινίου σημαίνουν ότι ο κόσμος θα στερέψει από αποθέματα έως τις αρχές του 2024. 

Η ζήτηση για αλουμίνιο – που χρησιμοποιείται σχεδόν στα πάντα, από συσκευασίες έως αυτοκίνητα και αεροπλάνα – έχει αυξηθεί καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία, ενώ η ανεργειακή κρίση σε Ευρώπη και Κίνα έχει κάμψει τη ζήτηση. Η εξέλιξη αυτή έχει ωθήσει την τιμή του βασικού μετάλλου κοντά σε ύψη ρεκόρ, ενώ η προοπτική περαιτέρω κερδών προκαλεί πονοκέφαλο σε καταναλωτές και κεντρικούς τραπεζίτες.  

«Είναι πολύ πιθανόν να δούμε εξωφρενικές αυξήσεις στις τιμές αλουμινίου, όσο στερεύουν τα αποθέματα», αναφέρει ο Φίλιπ Μιούλερ, επικεφαλής του τμήματος εμπορίας αλουμινίου της Trafigura. 

Aluminum prices have surged to near an all-time high
 

Το πιο ακριβό αλουμίνιο απειλεί με περαιτέρω άνοδο το κόστος καταναλωτικών αγαθών σε μία περίοδο που τα ενεργειακά τιμολόγια αυξάνονται και οι τιμές ειδών διατροφής βρίσκονται σε ύψη ρεκόρ. Οι πρώτες ύλες, από χαλκό ές φοινικέλαιο και αργό έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, με ορισμένες τράπεζες της Wall Street να προβλέπουν ένα σούπερ κύκλο εμπορευμάτων που θα μπορούσε να διαρκέσει για πολλά χρόνια. 

Η Τrafigura δεν είναι ο μοναδικός μεγάλος trader που προβλέπει περαιτέρω αύξηση στις τιμές. Η Goldman Sahs βλέπει το αλουμίνιο να αγγίζει το ρεκόρ των 4.000 δολαρίων ο τόνος τους επόμενους 12 μήνες, καθώς χαρακτηρίζει άνευ προηγουμένου τη στενότητα της προσφοράς. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Το πάρτι στα μέταλλα φέρνει ιστορικά υψηλές κερδοφορίες στις ελληνικές μεταλλουργίες 

Το «παρκαρισμένο» φορτίο των 5 δισ. δολαρίων που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News