Business & Finance Σάββατο 12/02/2022, 16:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας

Fitch: Υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας

Σε υποβάθιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, οδηγώντας την χώρα πολύ πιο βαθιά στην κατηγορία junk (υψηλού ρίσκου).

Ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της Τουρκίας σε “Β+” από “ΒΒ-“, επικαλούμενος τις κυβερνητικές πολιτικές οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά τους κινδύνους για την οικονομία εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της πολύ περιορισμένης ρευστότητας σε ξένο συνάλλαγμα. 

Η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έχει οδηγήσει την χώρα σε μία σειρά επιτοκιακών μειώσεων, παρά το άλμα του πληθωρισμού, υπονομεύοντας τη λίρα και ωθώντας τις τιμές καταναλωτή σε υψηλό δύο δεκαετιών, σύμφωνα με τον οίκο. 

«Το επεκτατικό μείγμα πολιτικής της Τουρκίας (συμπεριλαμβανομένων των βαθιά αρνητικών πραγματικών επιτοκίων) θα μπορούσε να εδραιώσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, να αυξήσει την έκθεση των δημόσιων οικονομικών στην υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και τον πληθωρισμό και τελικά να επιβαρύνει την εγχώρια εμπιστοσύνη και να αναζωπυρώσει τις πιέσεις στα διεθνή αποθέματα», αναφέρεται στην έκθεση της Fitch.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η πολιτική που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση δεν αναμένεται να μειώσει τον πληθωρισμό.

Η έκθεση προβλέπει ότι θα είναι κατά μέσο όρο στο 41% το 2022 και 28% το 2023, ο δεύτερος υψηλότερος μεταξύ όλων των κρατών που αξιολογούνται από τη Fitch.

Η Fitch διατηρεί επίσης την αρνητική προοπτική για το χρέος της Τουρκίας, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με περαιτέρω υποβαθμίσεις στο μέλλον.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Νέα χείρα βοηθείας 2 δισ.δολαρίων σε κρατικές τράπεζες

  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News