Business & Finance Παρασκευή 11/02/2022, 18:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποιήσεις προς Αυστρία, Γερμανία για φούσκα στην αγορά ακινήτων

Προειδοποιήσεις προς Αυστρία, Γερμανία για φούσκα στην αγορά ακινήτων

Η Γερμανία και η Αυστρία θα πρέπει θα ορίσουν πλαφόν στις υποθήκες και να υποχρεώσουν τις τράπεζες να χτίσουν μεγαλύτερο κεφαλαιακό μαξιλάρι, δήλωσε σήμερα το ευρωπαϊκό συμβούλιο συστημικού κινδύνου.

Οι συστάσεις του Συμβουλίου στοχεύουν στην επιτάχυνση των δράσεων από τις αρμόδιες αρχές στις δύο χώρες. «Η Αυστρία και η Γερμανία… είχαν ήδη λάβει προειδοποιήσεις από το Συμβούλιο το 2016 και το 2019, αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμη αρκετά μέτρα για τις ανεπάρκειες», δήλωσε το Συμβούλιο.

Ιδίως όσον αφορά το Βερολίνο και την Βιέννη, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να επιβάλουν όρια για τον όγκο των αγορών που μπορούν να πραγματοποιήσουν στο real estate σε σχέση με τιν τιμή και το εισόδημά τους, δήλωσε το Συμβούλιο.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ καθυστέρησε την επιβολή ενός μέτρου αναλογίας δανείων-αξίας ακινήτων για τους αγοραστές, λέγοντας σε σχετική του επιστολή προς το Συμβούλιο πως αναμένεται από τις τράπεζες να δράσουν «συνετά».

Το Συμβούλιο συστήνει επίσης στις τράπεζες να χτίσουν μεγάλα κεφαλαιακά μαξιλάρια, ώστε να απορροφήσουν τυχόν απώλειες, αποτρέποντας συνεπώς τον κίνδυνο συστημικού σοκ.

Η αυστριακή κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να συσφίξει τα μέτρα, αφότου εντόπισε ότι τουλάχιστον οι μισές υποθήκες δεν πληρούν τα κριτήριά της, τα οποία ωστόσο δεν είναι υποχρεωτικά. «Δεν έχουμε μία φούσκα ακινήτων, η οποία είναι έτοιμη να σκάσει», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Gottfried Haber.

«Ωστόσο έχουμε ανάπτυξη τιμών, έχουμε αύξηση δανεισμού και επομένως συστημικούς κινδύνους που έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίσουμε προληπτικά», σημείωσε ο ίδιος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Παγίδα τα τεκμήρια μετά την αύξηση των αντικειμενικών

Real Estate: Υπερδιπλασιάστηκαν τα χρυσά deals – Άλλαξαν χέρια ακίνητα 40 δισ. δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News