Business & Finance Παρασκευή 11/02/2022, 17:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: «Ξεπαγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία 7 δισ. δολαρίων του Αφγανιστάν

ΗΠΑ: «Ξεπαγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία 7 δισ. δολαρίων του Αφγανιστάν

Σήμερα αναμένεται το εκτελεστικό διάταγμα από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με το οποίο θα «ξεπαγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν αξίας 7 δισ. δολαρίων. Τα χρήματα πρόκειται να διαμοιραστούν σε ανθρωπιστική βοήθεια για τον λαό του Αφγανιστάν, αλλά και σε Αμερικανούς πολίτες, θύματα της τρομοκρατίας, μεταξύ αυτών και συγγενείς όσων έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση, η οποία όμως θα επισπεύσει την αντιμετώπιση μίας μεγάλης γκάμας προβλημάτων, που εκτείνονται σε βάθος τουλάχιστον δύο δεκαετιών. Από τις επιθέσεις του 2021 έως και την χαοτική λήξη του 20ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν, που πυροδότησε μία ανθρωπιστική, οικονομική και πολιτική κρίση στη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως μετά την αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων και στη συνέχεια την κατάληξη της χώρας από τους Ταλιμπάν στα τέλη του προηγούμενου Αυγούστου, η αμερικανική κυβέρνηση «πάγωσε» περιουσιακά στοιχεία αξίας 7 δισ. δολαρίων, τα οποία είχε διαφυλάξει η προηγούμενη εκλεχθείσα κυβέρνηση του Αφγανιστάν στην  Fed. Ουσιαστικά, όταν οι εντάσεις κορυφώθηκαν και κορυφαίοι αξιωματούχοι της χώρας, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος και ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας διέφυγαν στο εξωτερικό, η Fed αποφάσισε να μην επιτρέψει την πρόσβαση των Ταλιμπάν στα περιουσιακά στοιχεία.

Έκτοτε, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αναγωρίσει το καθεστώς των Ταλιμπάν ως νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν και εξέταζε τις εναλλακτικές για την αξιοποίηση των χρημάτων. Εν τω μεταξύ, συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου επιχείρησαν μέσω της δικαστικής οδού να αποκτήσουν δικαιώματα στον διαμοιρασμό των χρημάτων.

 Η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία παρενέβη στη δικαστική διαδικασία, αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των συγκενών για τα μισά χρήματα. Στην περίπτωση που συμφωνήσουν και οι δικαστικές αρχές, η αμερικανική κυβέρνηση θα επιδιώξει να διοχετεύσει το υπόλοιπο ποσό σε τρόφιμα και άλλου είδους ανθρωπιστική βοήθεια προς τον λαό του Αφγανιστάν, προσέχοντας όμως να μην καταλήξει στα χέρια των Ταλιμπάν.

Η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά και σύνθετη, καθώς ορισμένοι από τους πληγέντες της 11ης Σεπτεμβρίου καθώς και ακτιβιστές υποστηρίζουν πως όλο το ποσό πρέπει να διοχετευθεί στον λαό του Αφγανιστάν.

Στα περιουσιακά στοιχεία συγκαταλέγονται, νομίσμτα, ομόλογα και χρυσός, τα οποία σε μεγάλο βαθμό συγκεντρώθηκαν από ξένες χορηγίες την τελευταία 20ετία. Ωστόσο, περιλαμβάνονται και περιουσίες ανθρώπων του Αφγανιστάν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times, Guardian

Διαβάστε επίσης:

Ένας χρόνος Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Αφγανιστάν: Οι εξαγωγές απάντηση στην οικονομική κρίση κατά τους Ταλιμπάν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News