Business & Finance Παρασκευή 11/02/2022, 10:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Παρουσίασε πέρυσι τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 1941 – Με ρυθμό 7,5%

Βρετανία: Παρουσίασε πέρυσι τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 1941 – Με ρυθμό 7,5%

Με τον ταχύτερο ρυθμό από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αναπτύχθηκε πέρυσι η βρετανική οικονομία, παρότι «έκοψε ταχύτητα» το Δεκέμβριο περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν. 

Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,5% είναι η μεγαλύτερη από το 1941 με αποτέλεσμα η Βρετανία να αποτελέσει την καλύτερη σε επίδοση ανεπτυγμένη οικονομία του πλανήτη το 2021. Το Δεκέμβριο, η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,2%, καθώς η εξάπλωση της Όμικρον κράτησε τους καταναλωτές στο σπίτι. 

Τα νέα στοιχεία θα προσφέρουν σημαντικό στήριγμα στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος βρίσκεται αντιμετώπος με μία άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους διαβίωσης και δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί εν μέσω μία σειράς σκανδάλων για παραβίαση των lockdowns στη διάρκεια που η πανδημία βρισκόταν στην κορύφωσή της. Επιπλέον, δίδουν στην Τράπεζα της Αγγλίας ακόμη ένα λόγο να παραμείνει επικεντρωμένη στις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, προχωρώντας σε περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις τους επόμενους μήνες. 

Αφού υπέστη πολύ μεγαλύτερη ύφεση στη διάρκεια της πανδημίας από τις υπόλοιπες κορυφαίες οικονομίες, με συρρίκνωση 9,4% το 2020, η Βρετανία γνώρισε μία πολύ πιο ισχυρή ανάκαμψη πέρυσι, βρίσκοντας στήριγμα στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας και των επιχειρήσεων. Η βρετανική οικονομία προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει και φέτος καλύτερη επίδοση από τις υπόλοιπες οικονομίες της Ομάδας του G7. 

«Χάρη στα πακέτα στήριξης και στη λήψη των σωστών αποφάσεων τη σωστή στιγμή, η οικονομία αποδείχθηκε αξιοσημείωτα ανθεκτική», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ. 

Παρ΄όλα αυτά, η Βρετανία δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα σε τριμηνιαία βάση, ένα ορόσημο που έχουν ήδη ξεπεράσει οι ΗΠΑ και η Γαλλία. 

Επίσης, η πτώση του ΑΕΠ το Δεκέμβριο αποδίδεται εξ ολοκλήρου στην ύφεση 0,5% του κλάδου υπηρεσιών, όπου τα έσοδα στον κλάδο φιλοξενίας επλήγησαν από τις μαζικές ακυρώσεις στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγένων. 

Επίσης, οι επιχειρήσεις «είδαν» τα έσοδά τους να μειώνονται από τη σημαντική μείωση της καταναλωτικής ζήτησης εν μέσω του νέου κύματος της Ομικρον και τις συνεχιζόμενες διαταραχές στην αλυσίδα προσφοράς. 

Η κάμψη του Δεκεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου του 2021 μόλις στο 1%, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να είναι κατά 0,4% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Με την Όμικρον να συνεχίζεται και στις αρχές του νέου έτους, προβλέπεται ότι και ο Ιανουάριος θα παρουσιάσει χαμηλές επιδόσεις. 

Με βάση τις προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας, η οικονομία θα παρουσιάσει στασιμότητα στο πρώτο φετινό τρίμηνο, για να ανακάμψει όμως δυναμικά τους επόμενους τρεις μήνες επιστρέφοντας στα προ Covid επίπεδα. Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκιά της στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, ανεβάζονας το βασικό επιτόκιο στο 0,5% με τις αγορές να προεξοφλούν σειρά επιτοκιακών αυξήσεων στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία «ψήφισαν» οι startups το 2021 – Πώς διαμορφώθηκε το τοπίο στην Ευρώπη

Βρετανία: Πακέτο 9 δισ.λιρών για ανακούφιση στις τιμές ηλεκτρικού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News