Business & Finance Πέμπτη 10/02/2022, 21:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: «Ξεθύμανε» γρήγορα ο θετικός αντίκτυπος του ΟΠΕΚ λόγω πληθωρισμού

Πετρέλαιο: «Ξεθύμανε» γρήγορα ο θετικός αντίκτυπος του ΟΠΕΚ λόγω πληθωρισμού

«Ξεθύμανε» η αρχική άνοδος των τιμών πετρελαίου, στον απόηχο των νέων προβλέψεων του ΟΠΕΚ για απότομη αύξηση της ζήτησης, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν τα μέγιστα για την ταχύτητα των επιτοκιακών αυξήσεων από την Φέντεραλ Ριζέρβ μετά την ανακοίνωση των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές περιμένουν την έκβαση των διαπραγματεύσεων Ουάσιγκτον – Τεχεράνης που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία και να ανοίξουν το δρόμο για περισσότερες ιρανικές εξαγωγές. 

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων του ΟΠΕΚ, οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη του 1%, συνεχίζοντας το ράλι για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση, για να χάσουν όμως γρήγορα τα κέρδη τους. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο κυμαινόταν στα 91,44 δολάρια το βαρέλι, με οριακές απώλειες, αφού λίγο νωρίτερα είχε ενισχυθεί 1,3% στα 92,71 δολάρια το βαρέλι. Στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού επέστρεψε κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, αφού όμως νωρίτερα διαμορφωνόταν πάνω από τα 91 δολάρια με άνοδο 1,8%. 

Ο ΟΠΕΚ επισημαίνει στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του ότι η πετρελαϊκή ζήτηση ενδεχομένως να αυξηθεί πολύ περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν φέτος καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει δυναμικά από την πανδημία του κορωνοϊού. Βλέπει τη ζήτηση να αυξάνεται φέτος κατά 4,15 εκατ.βαρέλια ημερησίως, συνεχίζοντας τη δυναμική αύξηση κατά 5,7 εκατ.βαρέλια του 2020, επισημαίνοντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά όσο τα προηγούμενα «κύματα» του κορωνοϊού.

«Η προσφορά πετρελαίου είναι περιορισμένη όπως επίσης και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, δημιουργώντας ένα σφιχτό περιβάλλον που θα μπορούσε να ωθήσει σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα τις τιμές», αναφέρει η αναλύτρια της Rystad Energy Λουίζ Ντίκσον. 

Συνολικά, οι περιορισμένες προμήθειες αργού πετρελαίου, η χαμηλή αποθήκευση και η παγκόσμια παραγωγή που πλησιάζει το μέγιστο λειτουργούν υπέρ της περαιτέρω ανόδου των τιμών, σύμφωνα με την Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG).

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού παρουσίασαν απρόσμενη πτώση στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, τη στιγμή που η ζήτηση για καύσιμα παρέμεινε σε ιστορικά υψηλά, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης. Τα στοιχεία αυτά αντέστρεψαν την πτώση των τιμών που είχε πυροδοτηθεί από την αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, εξέλιξη που θα οδηγούσε σε άρση των κυρώσεων και κατά συνέπεια διοχέτευση μεγαλύτερης ποσότητας πετρελαίου στην αγορά. 

Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν. «Τίποτε δεν μπορεί να εγγυηθεί ακόμη την επίτευξη συμφωνίας και με την αγορά να παραμένει τόσο σφιχτή, η τιμή αργού θα παραμείνει υψηλή», αναφέρει ο Κρεγκ Ερλαμ, αναλυτής της OANDA. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News