Business & Finance Πέμπτη 10/02/2022, 12:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O 19χρονος «πολυεκατομμυριούχος» των crypto που εξαπάτησε το BBC

Είχε δήθεν βγάλει 1 εκατ. δολάρια μέσα σε τρεις μήνες

O 19χρονος «πολυεκατομμυριούχος» των crypto που εξαπάτησε το BBC

Θυμάστε τον 19χρονο Hanad Hassan από το Μπέρμπιγχαμ της Αγγλίας, ο οποίος επένδυσε 50 δολάρια σε κρυπτονομίσματα και μέσα σε τρεις μήνες κατάφερε να αποκομίσει όφελος 1 εκατ. δολαρίων; 

Τελικά, η ιστορία του, όχι μόνο μπάζει νερά, αλλά εντέλει αποδείχθηκε εντελώς ψεύτικη, με τον νεαρό Άγγλο να «εξαπατά» το BBC, το οποίο έσπευσε να αναδείξει τη δήθεν… επιτυχία του. 

Το βρετανικό δίκτυο, μάλιστα, αφότου αναδύθηκε στο φως η αλήθεια, αποφάσισε να κατεβάσει τη σχετική ανάρτηση και να παραδεχθεί το λάθος του. 

Μάλιστα, ανακοίνωσε την έναρξη σχετικής έρευνας, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες στους αρμόδιους. Ανώτερο στέλεχος του BBC δε, περιέγραψε το περιστατικό ως «εξοργιστικό». 

O 19χρονος «πολυεκατομμυριούχος» των crypto που εξαπάτησε το BBC-1

Το επίμαχο δημοσίευμα του BBC 

Στις αρχές του 2021, ο Hassan είχε δύο δουλειές. Στο τέλος κάθε μήνα, ένα μέρος των αποδοχών του το έδινε στους γονείς του, με τους οποίους έμενε μαζί. Το υπόλοιπο το επένδυε σε κρυπτονομίσματα

«Τα 50 δολάρια μετατράπηκαν σε 500 τρεις ημέρες αργότερα» θυμάται ο ίδιος. Μετά από ακόμη δύο ημέρες, τα 500 δολάρια έγιναν 5.000, συνεχίζει.  Πλημμυρισμένος από ενθουσιασμό, ο 19χρονος τότε Hassan ζήτησε τη συμβολή των γονιών του σχετικά με το πώς να διαχειριστεί αυτά τα χρήματα.

Μέχρι να τελειώσει αυτή η συζήτηση, όμως, η επένδυσή του είχε εκ νέου υπερδιπλασιαστεί. «Ήταν τρελό. Αποφάσισα έτσι, να γίνω εκατομμυριούχος» σημειώνει χαρακτηριστικά. Τελικά, μέσα στο πρώτο τρίμηνο έβγαλε κέρδη 1 εκατ. δολαρίων, ενώ σήμερα -έναν χρόνο μετά- διαθέτει περιουσία 8 εκατ. δολαρίων. 

Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλούς άλλους, ο Hassan έχει αποφασίσει να επιστρέψει ένα μέρος των χρημάτων στην κοινότητα. Έτσι, μέχρι σήμερα, έχει δαπανήσει περισσότερα από 270.000 δολάρια σε διάφορες αγαθοεργίες, ενώ το επόμενο διάστημα σχεδιάζει να δημιουργήσει μια τράπεζα τροφίμων, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση των υποσιτισμού. 

Βέβαια, πέραν των φιλανθρωπιών, ο Hassan έχει κάνει και ορισμένα «δώρα» στον εαυτό του, όπως μία Mercedes των 40.000 δολαρίων και ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης.  

Η αλήθεια  

Ωστόσο, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Ο Hassan, τον περασμένο Απρίλιο, δημιούργησε ένα κρυπτονόμισμα, το Orfano, προκειμένου να επενδύει το 3% των δήθεν χρημάτων του σε αγαθοεργίες, όπως για παράδειγμα η τράπεζα τροφίμων.

Αμέσως συγκεντρώθηκαν πολλά χρήματα, περίπου 270.000 δολάρια, ενώ το Orfano κέρδισε χιλιάδες υποστηρικτές, ανάμεσα στους οποίους ο μποξέρ Amir Khan και ο τραγουδιστής Akon.  

Όμως, λίγες εβδομάδες αργότερα, το κρυπτονόμισμα «εξαφανίστηκε» και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης, με τους επενδυτές να χάνουν αμέσως τα χρήματά τους. 

Σύμφωνα με πολλά «θύματα» της υπόθεσης, υπεύθυνος της απάτης ήταν ο ίδιος ο Hassan, ο οποίος φέρεται να καταχράστηκε τα χρήματα και να αποκόμισε τεράστιο όφελος.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC 

Διαβάστε επίσης: 

Το νεκροταφείο των πεθαμένων κρυπτονομισμάτων και η mega-απάτη του OneCoin

Κρυπτο-ληστεία: Βρέθηκε λεία 3,6 δισ. δολαρίων μετά από χακάρισμα του 2016 

Bored Apes: Οι πίθηκοι που έγιναν σύμβολο του στάτους και οι δισεκατομμυριούχοι δημιουργοί τους 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News