Business & Finance Τετάρτη 9/02/2022, 22:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Η μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ «ανέβασε» τις τιμές

Πετρέλαιο: Η μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ «ανέβασε» τις τιμές

Σε άνοδο επέστρεψαν στη σημερινή συνεδρίαση οι τιμές πετρελαίου μετά την πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων κατά 5 εκατ.βαρέλια ημερησίως και την αύξηση της ζήτησης καυσίμων σε ιστορικό υψηλό, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τη στενότητα της αγοράς. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε περίπου 1% στα 91,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού κινείτο στα 89,70 δολάρια το βαρέλι.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,8 εκατ.βαρέλια ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα στα 410,4 εκατ.βαρέλια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, με τη ζήτηση να αγγίζει το ιστορικό υψηλό των 21,9 εκατ.βαρελιών ημερησίως στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης. 

Η αγορά βρήκε επίσης σήμερα στήριγμα στις ανησυχίες από τις συνεχιζόμενες απειλές στην παραγωγή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που δέχονται ειθέσεις από τους Χούτι της Υεμένης, αλλά και από την επικείμενη απειλή μίας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Η αμερικανική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε και πάλι στις υψηλές τιμές επαναλαμβάνοντας ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με κορυφαίους πετρελαιοπαραγωγούς για αύξηση της προσφοράς καθώς και για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης και νέων στρατηγικών αποθεμάτων από τις μεγάλες καταναλώτριες χώρες, όπως έγινε πέρυσι.

Τις τελευταίες μόνο μέρες, οι τιμές δέχθηκαν κάποιες πιέσεις από τη διαφαινόμενη πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς μία συμφωνία θα άνοιγε το δρόμο στο Ιράν για περισσότερες εξαγωγές. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News