Business & Finance Τετάρτη 9/02/2022, 16:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Αντλησε 5 δισ. ευρώ για το NextGenerationEU – 13 φορές υπερκαλύφθηκε το ομόλογο

Κομισιόν: Αντλησε 5 δισ. ευρώ για το NextGenerationEU – 13 φορές υπερκαλύφθηκε το ομόλογο

Επιπλέον κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ συγκέντρωσε η Κομισιόν στην πρώτη κοινοπρακτική έκδοση ομολόγων του 2022 για την χρηματοδότηση του Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. Με ημερομηνία λήξης στις 6 Ιουλίου 2051, το 30ετές ομόλογο —που έλαβε τη μορφή αύξησης σε υφιστάμενο ομόλογο της ΕΕ— ανεβάζει τη συνολική χρηματοδότηση που συγκεντρώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος σε 78,5 δισ. ευρώ. Η επιτυχής τοποθέτηση της Επιτροπής θα βοηθήσει να διατηρηθεί η δυναμική της ανάκαμψης της Ευρώπης από την πανδημία COVID-19.

Το ομόλογο υπερκαλύφθηκε σχεδόν 13 φορές, επιτυγχάνοντας συνολικό βιβλίο προσφορών 64,1 δισ. ευρώ. Αυτή η έντονη ζήτηση επέτρεψε στην Κομισιόν να τοποθετήσει το ομόλογο με πολύ ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης, γεγονός που μαρτυρεί τη μεγάλη εμπιστοσύνη των επενδυτών στο πρόγραμμα NextGenerationEU.

Η Κομισιόν συμπλήρωσε την έκδοση αυτή με ένα επιπλέον πενταετές ομόλογο ύψους 2,2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δανείων αντιστήριξης προς την Πορτογαλία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης κ. Γιοχάνες Χαν, δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία αντικατοπτρίζει τη νέα ισχύ της ΕΕ ως εκδότη. Εκτελέσαμε συναλλαγή αναφοράς με ευνοϊκούς όρους, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικό επίτευγμα. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να αμβλύνουν τις συνέπειες της πανδημίας και να ανοικοδομήσουν τις οικονομίες τους πάνω σε περισσότερο ψηφιακά και πιο βιώσιμα θεμέλια.»

Χρησιμοποιώντας κονδύλια που έχουν ήδη συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του NextGenerationEU, η Επιτροπή κατέβαλε πληρωμές ύψους 67 δισ. ευρώ περίπου στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σε ορισμένα κράτη μέλη. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2021, 7 και πλέον δισ. ευρώ έχουν διατεθεί περαιτέρω για τη στήριξη άλλων προγραμμάτων της ΕΕ που είναι καίριας σημασίας για την επιτυχή πορεία της Ευρώπης προς την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση.

Η σημερινή συμφωνία είναι η έκτη κοινοπρακτική συναλλαγή που εκτελεί η Επιτροπή στο πλαίσιο του NextGenerationEU. Αν συνυπολογιστούν τα 2,5 δισ. EUR που συγκεντρώθηκαν για το πρόγραμμα μέσω δημοπρασίας ομολόγων τον Ιανουάριο, η Επιτροπή, με τη συμφωνία αυτή, φθάνει τα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός στόχος χρηματοδότησης για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ.

Όπως ορίζεται στο χρονοδιάγραμμά της εκδόσεων για το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Επιτροπή προτίθεται να εκτελέσει άλλες τέσσερις κοινοπρακτικές συναλλαγές μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2022. Οι κοινοπρακτικές συναλλαγές θα συμπληρωθούν από περαιτέρω μηνιαίες δημοπρασίες ομολόγων της ΕΕ. Η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση θα συνεχίσει επίσης να συγκεντρώνεται με δύο δημοπρασίες της ΕΕ ανά μήνα, παρέχοντας στην Επιτροπή πρόσθετη ευελιξία για την κάλυψη των αναγκών της σε πληρωμές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ταμείο Ανάκαμψης: Όλες οι ερωτήσεις – απαντήσεις για τη διαδικασία έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων

Economist: Η εκδίκηση των «PIGS» του ευρωπαϊκού Νότου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News