Business & Finance Τετάρτη 9/02/2022, 16:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο σφυρί σπάνιοι μετεωρίτες από το Φεγγάρι και τον Άρη

Στο σφυρί σπάνιοι μετεωρίτες από το Φεγγάρι και τον Άρη

Σε δημοπρασία βγαίνει από τις 9 έως τις 23 Φεβρουαρίου μια νέα σειρά μετεωριτών, οι οποίοι δημιουργήθηκαν πριν πολλά εκατομμύρια χρόνια και οι οποίοι έτυχαν να πέσουν στην επιφάνεια της Γης. 

Η δημοπρασία, η οποία διοργανώνεται από τον οίκο Christie’s, αφορά δεκάδες διαφορετικά κομμάτια από σπάνιους μετεωρίτες. Η τιμή εκκίνησης για κάθε κομμάτι έχει οριστεί στα 400 δολάρια.  

This piece of Libyan “desert glass” formed about 29 million years ago when an asteroid or comet hit sand on Earth. It’s estimated from $150,000 to $250,000.

Ανάμεσα στα προς πώληση κομμάτια περιλαμβάνεται και η συλλογή «Deep Impact». Πρόκειται για 12 κομμάτια από το Φεγγάρι και τον Άρη. 

Το highlight της δημοπρασίας, πάντως, είναι το τρίτο μεγαλύτερο κομμάτι, το οποίο προσέκρουσε στη Γη και προέρχεται από τον Άρη. Η αξία του υπολογίζεται σε έως 800.000 δολάρια και έχει βάρος 9 κιλών.  

Meteorites

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της δημοπρασίας, James Hyslop, το ενδιαφέρον για την αγορά μετεωριτών έχει αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα. 

«Διαχρονικά, οι περισσότεροι αγοραστές ήταν Αμερικάνοι, επειδή κυρίως είχαν βαθιές τσέπες για να αποκτήσουν αυτά τα εξωγήινα δημιουργήματα. Αλλά πλέον η αγορά γίνεται ολοένα και πιο παγκόσμια» εξηγεί, μεταξύ άλλων. 

Meteorites

Μια αντίστοιχη δημοπρασία το 2021, άλλωστε, προσέλκυσε αγοραστές από 23 διαφορετικές χώρες.  

Η πλειονότητα των κομματιών προσφέρεται χωρίς επιπλέον κρατήσεις, κάτι που σημαίνει ότι ένας τυχερός πλειοδότης θα μπορούσε να αγοράσει ό,τι επιθυμεί, πληρώνοντας μερικές εκατοντάδες δολάρια. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News