Business & Finance Τετάρτη 9/02/2022, 13:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Στην κρατική βοήθεια καταφεύγουν οι πολίτες για τα προς ζην  

Τουρκία: Στην κρατική βοήθεια καταφεύγουν οι πολίτες για τα προς ζην  

Η οικονομική ύφεση της Τουρκίας έχει εξανεμήσει τα εισοδήματα των πολιτών, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να στρέφονται στην κρατική βοήθεια προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς ζην για τις οικογένειές τους. 

Δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός ο οποίος τον Ιανουάριο εκτοξεύθηκε στο 48,69% σε ετήσια βάση, είναι και οι αυξήσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσίες με αυτές στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο να έχουν λειτουργήσει ως μέγγενη στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάνογλου, οι αιτήσεις για βοήθεια από το δήμο έχουν διπλασιασθεί σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα όπως αναφέρει, μόνο στις τρεις πρώτες εβδομάδες της τρέχουσας χρονιάς, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 30.000. 

«Δυστυχώς αυτός ο διπλασιασμός, υποδεικνύει διπλασιασμο της φτώχειας, διπλασιασμό των ανθρώπων που ζητάνε βοήθεια. Θα ήμουν ευτυχισμένος να έβλεπα μια πλούσια Κωνσταντινούπολη, όπου θα είναι μικρότερη η ανάγκη για αυτή την πρωτοβουλία», όπως δηλώνει. 

Οι αυξήσεις στην ενέργεια είναι δυσβάσταχτες. Για το ηλεκτρικό ρεύμα φθάνουν έως και το 125% για εκείνους με υψηλή κατανάλωση και σχεδόν 50% για τα νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση, ενώ την ίδια ώρα η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 25%. 

Οι καταστηματάρχες και τα δημοτικά συμβούλια έχουν εναντιωθεί στις αυξήσεις της ενέργειας, ενώ το κόμμα της αντιπολίτευσης έχει οργανώσει για σήμερα Τετάρτη διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη. 

Οι Τούρκοι έχουν φθάσει στο σημείο να μην μπορούν να προμηθευτούν ούτε τα βασικά προϊόντα όπως γάλα και ψωμί. 

Όπως αναφέρει στο Reuters, ένας 32χρονος Τούρκος, δυσκολεύεται να αγοράσει πάνες και γάλα για το νεογέννητο παιδί του, καθώς οι τιμές τους έχουν διπλασιασθεί. 

Για την Χατσέρ Φογκό, ιδρύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Δίκτυο της μεγάλης φτώχειας», αυτή η άνοδος ρεκόρ των τιμών από το 2002 φτωχαίνει όλα τα στρώματα της κοινωνίας.

«Πολυάριθμες οικογένειες μείωσαν δραστικά τις δαπάνες τους για τρόφιμα. Τα αυγά, το τυρί ή οι ελιές του παραδοσιακού πρωινού έγιναν προϊόντα πολυτελείας», διαβεβαιώνει.

Οι μεσαίες τάξεις, που ήταν άλλοτε σχετικά ανθεκτικές στις κρίσεις, βρίσκονται τώρα υπό πίεση, ακόμη και τα λεγόμενα «λευκά κολάρα».

«Είδαν τα ενοίκια που πληρώνουν να διπλασιάζονται ή να τριπλασιάζονται, πρέπει να ψάξουν για μικρότερες κατοικίες ή σε πιο απομακρυσμένες γειτονιές», εξηγεί η Φογκό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Οι αυξήσεις στις τιμές «πνίγουν» τους Τούρκους

Τουρκία: Εκτροχιάσθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στο 48,69%

Τουρκία: Αυξήσεις-μαμούθ έως 100% στο ηλεκτρικό ρεύμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News