Business & Finance Τετάρτη 9/02/2022, 12:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Facebook: Βουτιά στην κεφαλαιοποίηση – Νέα εμπόδια στο δρόμο της

Facebook: Βουτιά στην κεφαλαιοποίηση – Νέα εμπόδια στο δρόμο της

Κάτω από τα 600 δισ. δολάρια υποχώρησε η κεφαλαιοποίηση της Meta στην χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, με τον τεχνολογικό κολοσσό να δέχεται πιέσεις όχι μόνο από τους μειωμένους χρήστες της πλατφόρμας, αλλά και από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων της Nvidia.

Με τη Nvidia να λειτουργεί ως βαρίδι σε ολόκληρο τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, η μετοχή της Meta έκλεισε με απώλειες 2,1% και η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώθηκε στα 599.32 δισ. δολάρια. Η πτώση αυτή σημαίνει πως σήμερα ο δείκτης θα ανοίξει με τον τεχνολογικό κολοσσό να κατακτά μόλις την 8η μεγαλύτερη σε αξία εταιρεία στις ΗΠΑ, νούμερο εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με παλαιότερες επιδόσεις της.

Νομοσχέδιο

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι το πλαφόν των 600 δισ. δολαρίων τέθηκε από τον Λευκό Οίκο ως το όριο άνω του οποίου θα επιβάλλονται περιορισμοί υπό το νέο αμερικανικό νομοσχέδιο που στοχεύει συγκεκριμένα στις Big Tech. Κατά συνέπεια, εάν η κεφαλαιοποίηση της Meta παραμείνει υπό των 600 δισ. ενδέχεται να αποφύγει ορισμένους από τους νέους κανόνες όσον αφορά την δραστηριοποίησή της και την πραγματοποίηση διάφορων συμφωνιών.

Με τα σημερινά δεδομένα, από το νέο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να ξεφύγουν οι «αδερφικές» της Meta Big Tech, όπως η Amazon, η μητρική της Google Alphabet, η Apple και η Microsoft.

Εμπόδια

Στην περίπτωση που το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί όμως, οι νέοι κανόνες ενδέχεται να εφαρμόζουν και σε εταιρείες, των οποίων η κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει υπό των 600 δισ. για συγκεκριμένο διάστημα.

Η Meta βρίσκεται παράλληλα αντιμέτωπη και με καταγγελία από την αρμόδια αμερικανική αρχή ανταγωνισμού για μονοπώλιο στην αγορά social media λόγω της εξαγοράς του Instagram και του Whatsapp. Εάν δηλαδή το νομοσχέδιο ψηφιστεί υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίζει και άλλα εμπόδια λόγω της ισχύος της στην αγορά και ενδέχεται να δυσκολευτεί να πραγματοποιήσει αντίστοιχα μεγάλες εξαγορές στο μέλλον.

moneyreview.gr με πληρφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Θα κλείσει το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη;

Μικροτσίπς: Προς ναυάγιο ο γάμος των 40 δισ. δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News