Business & Finance Τετάρτη 16/12/2020, 09:13
ΑΣΙΑ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ

H πανδημία «αφάνισε» 81 εκατ. θέσεις εργασίας

H πανδημία «αφάνισε» 81 εκατ. θέσεις εργασίας

Το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας έχει αφανίσει φέτος 81 εκατ. θέσεις εργασίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με τις γυναίκες και τους νέους να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Διεθνούς Oργάνωσης Εργασίας(ILO). 

«Η νόσος Covid-19 έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα στις αγορές εργασίας της περιοχής» ανέφερε η Τσιχόκο Ασάντα Μιγιακάουα, διευθύντρια του ILO για την περιοχή Ασίας και Ειρηνικού. «Τα χαμηλά επίπεδα κοινωνικής πρόνοιας και οι περιορισμένες δυνατότητες ορισμένων χωρών για μέτρα στήριξης καθιστούν δύσκολη τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, ώστε να σταθούν και πάλι στα πόδια τους», εξηγεί η αξιωματούχος του ILO.

H απασχόληση στις χώρες Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησε 4,2% σε σύγκριση με τις τάσεις προ πανδημίας, ενώ το ποσοστό μείωσης είναι 4,6% για τις γυναίκες και 4% για τους άνδρες. Οι νέοι έχουν επηρεασθεί ακόμη περισσότερο σε όρους απώλειας θέσεων εργασίας και εργασιακών ωρών. Η μείωση των αμειβόμενων ωρών εργασίας συνεπάγεται και μείωση του μέσου εισοδήματος κατά μέσο όρο 9,9% στην περιοχή κατά τα τρία τρίμηνα του έτους, γεγονός που αντιστοιχεί σε 3,4% απώλεια του ΑΕΠ, επισημαίνει ο ILO.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News