Business & Finance Τρίτη 8/02/2022, 13:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Παρουσίασε το σχέδιο για την παραγωγή ημιαγωγών στην Ευρώπη

Κομισιόν: Παρουσίασε το σχέδιο για την παραγωγή ημιαγωγών στην Ευρώπη

Το σχέδιο που θα κάνει την ευρωπαϊκή παραγωγή ημιαγωγών πραγματικότητα παρουσίασε σήμερα Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα σχέδιο για το οποίο οι Βρυξέλλες είναι διατεθειμένες να διαθέσουν δεκάδες δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα χορηγηθούν στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να κατασκευασθούν μονάδες παραγωγής ημιαγωγών, οι οποίες θα είναι πρωτοπόρες στον τομέα τους.

«Ο νόμος European Chips Act, θα διαθέσει 15 δισ. ευρώ για πρόσθετες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έως το 2030», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Το ποσό αυτό θα προστεθεί στα 30 δισ. ευρώ δημοσίων επενδύσεων που έχουν ήδη προγραμματιστεί από το NextGenerationEU, το Horizon Europe και τους εθνικούς προϋπολογισμούς», συμπλήρωσε, αναφερόμενη στα εν εξελίξει έργα της Ε.Ε.

Με τον τρόπο αυτό, η Ε.Ε. θέλει να απεμπλακεί από τις αμερικανικές και τις ασιατικές εταιρείες και να μειώσει με αυτόν τον τρόπο της εξάρτησή της από αυτές.

Πέρυσι, οι Βρυξέλλες έθεσαν έναν μεγαλόπνοο στόχο να κατασκευάζει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών έως το 2030, θέλοντας να κατασθεί εκ των ηγέτιδων στη συγκεκριμένη αγορά. 

Ο Φον ντερ Λάιεν, ανέφερε επίσης ότι θα χαλαρώσουν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις ως προς τις μονάδες παραγωγής, κανόνες οι οποίοι στοχεύουν τις παράνομες και επιδοτήσεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προς τις εταιρείες που χορηγούνται από χώρες της Ε.Ε. σε εταιρείες

«Ως εκ τούτου, προσαρμόζουμε τους κανόνες μας για τις κρατικές ενισχύσεις, υπό αυστηρούς όρους. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει -για πρώτη φορά- τη δημόσια στήριξη για ευρωπαϊκές πρώτες στο είδος τους εγκαταστάσεις παραγωγής και οι οποίες θα ωφελήσουν όλη την Ευρώπη».

Η Intel χαιρέτισε την ώθηση το ευρωπαϊκό σχέδιο, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση τις αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

«Επί του παρόντος εξετάζουμε μια σημαντική αύξηση του ευρωπαϊκού αποτυπώματος μας και αναμένουμε ότι ο νόμος για τους ημιαγωγούς της Ε.Ε. θα διευκολύνει αυτά τα σχέδια», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.

Άλλωστε και οι ΗΠΑ προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται, με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να έχει ανακοινώσει με τη σειρά της τα δικά της σχέδια, βάσει των οποίων θα διατεθούν 52 δισ. δολάρια για την κατασκευή μονάδων παρασκευής ημιαγωγών, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας με την Κίνα.

Η περίοδος άλλωστε είναι ιδιαίτερα ταραχώδης, από τη στιγμή που η έλλειψη ημιαγωγών εξαιτίας των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, έχει προκαλέσει προβλήματα σε μια σωρεία κλάδων, από τις αυτοκινητοβιομηχανίες έως τις εταιρείες τηλεπικοινωνίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Επιταχύνει τα σχέδια για την παραγωγή ημιαγωγών

ΗΠΑ: Πράσινο φως για παραγωγή ημιαγωγών σε αμερικανικό έδαφος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News