Business & Finance Δευτέρα 7/02/2022, 17:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση αλλιώς… παραιτούμαι: Το ρίσκο των εργαζομένων

Αύξηση αλλιώς… παραιτούμαι: Το ρίσκο των εργαζομένων

Έτοιμη να διεκδικήσει υψηλότερο μισθό, ακόμη και απειλώντας με παραίτητη, είναι η πλειονότητα των Αμερικανών εργαζόμενων, οι οποίοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες πληθωριστικές συνθήκες. 

Με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά τον πληθωρισμό να «τρέχει» με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών, οι Αμερικανοί βλέπουν την αγοραστική τους δυνατότητα να συρρικνώνεται διαρκώς. 

Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο προσπαθούν να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο μπορούν.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Bloomberg, το 55% είναι πρόθυμο να συζητήσει με άλλους υποψήφιους εργοδότες, προκειμένου να πάρει αύξηση στην τωρινή του δουλειά. 

Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία επικαλείται τον πληθωρισμό και το τρέχον οικονομικό κλίμα ως βασικούς παράγοντες για να εφαρμόσει αυτήν την -αν μη τι άλλο- αμφιλεγόμενη στρατηγική.

Ταυτόχρονα, σχεδόν τα 2/3 των ερωτηθέντων δηλώνουν πρόθυμα να αλλάξουν άμεσα δουλειά, εφόσον λάβουν μια καλύτερη πρόταση. 

«Η δύναμη έχει μετατοπιστεί στους εργαζόμενους» σχολιάζει η Fiona Cincotta, αναλύτρια στη City Index. «Η αγορά είναι “σφιχτή”, έχουν το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις». 

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων στις ΗΠΑ έχει ζητήσει αύξηση αποδοχών, με τα 3/4 να λαμβάνει βελτιωμένο μισθό κατά έως και 50%. 

Πέραν του πληθωρισμού, ο οποίος «τρέχει» με υψηλούς ρυθμούς (7% τον Δεκέμβριο), στη διαμόρφωση του παραπάνω εργασιακού περιβάλλοντος σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η πανδημία του κορωνοϊού. 

Μέσα στην υγειονομική κρίση, ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους, αναζητώντας μια καλύτερη θέση εργασίας, κάτι που προκάλεσε ελλείψεις υπαλλήλων σε αρκετούς κλάδους. 

Αυτό, με τη σειρά του, ανάγκασε τους εργοδότες να αυξήσουν τους μισθούς, προκειμένου να προσελκύσουν νέους εργαζόμενους και να διατηρήσουν τους ήδη υπάρχοντες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τα 3 λάθη σε αίτηση για δουλειά από απόσταση

Αντιπαθητικός συνάδελφος στη δουλειά; 6 κόλπα που μπορεί να βοηθήσουν

Τα τρία μαθήματα οικονομικών που πρέπει να κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News