Business & Finance Δευτέρα 7/02/2022, 15:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα κλείσει το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη;

Η κόντρα Meta - Βρυξελλών για τα data

Θα κλείσει το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη;

Πόσο πιθανό είναι να κλείσει το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη; Μέχρι και πριν λίγους μήνες, η απάντηση θα ήταν μονολεκτική: Καθόλου. 

Πλέον, όμως, γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη, ιδίως μετά την απόφαση των Βρυξελλών να απαγορεύσουν στη Meta Platforms, μητρική εταιρεία των δύο social media, να μεταφέρει, να αποθηκεύσει και να επεξεργαστεί τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών σε servers, οι οποίοι βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος. 

Η αντίδραση της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ ήταν άμεση: Εάν δεν υπάρξει νέο πλαίσιο λειτουργίας και η εταιρεία σταματήσει να χρησιμοποιεί τον τρέχον μοντέλο, είναι πιθανό να αποχωρήσουμε από την Ευρώπη. 

«Εάν δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τα δεδομένα ανάμεσα στις χώρες και τις περιοχές, όπου δραστηριοποιούμαστε, αυτό θα επηρεάσει την ικανότητά μας να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας» έσπευσε να προσθέσει η Meta Platforms. 

Πάντως, ο αμερικανικός κολοσσός εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει μια νέα συμφωνία εντός του 2022. Σε διαφορετική περίπτωση: «Δεν θα μπορούμε να προσφέρουμε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του Facebook και του Instagram, στην Ευρώπη». 

Τι έχει συμβεί 

Μέχρι πρότινος, για να εκτελέσει διατλαντικές μεταφορές δεδομένων, η Meta χρησιμοποιούσε τη συμφωνία «Private Shield», η οποία είχε συναφθεί μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, 

Όμως, τον Ιούλιο του 2020, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποστήριξε ότι η παραπάνω συμφωνία παραβιάζει τα δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών και επομένως, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον θα πρέπει να καταλήξουν σε μια νέα συνθήκη. 

«Καλούμε τις εποπτικές αρχές να υιοθετήσουν μια ρεαλιστική προσέγγιση, ώστε να μηδενιστούν οι αναταραχές σε αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις» δήλωσε σήμερα ο Νικ Κλεγκ, αντιπρόεδρος της Meta.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στο ήδη βαρύ φορτίο που κουβαλάει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος είδε τη μετοχή της Meta να κατακρημνίζεται κατά 26% την Πέμπτη, στη μεγαλύτερη πτώση της ιστορίας της Wall Street.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από euronews

Διαβάστε επίσης:

Startups: Επεσαν οι υπογραφές για το deal Facebook – Accusonus

Το Facebook έγινε 18 ετών: Η πραγματική ιστορία της δημιουργίας του δεν είναι αυτή που ξέρετε

Ιστορική βουτιά για τη μητρική της Facebook – Έχασε περισσότερο από το 1/4 της αξίας της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News