Business & Finance Δευτέρα 7/02/2022, 13:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρέχει και δεν φτάνει η Ευρώπη τις Big Tech – Ανάγκη προστασίας των καταναλωτών

Τρέχει και δεν φτάνει η Ευρώπη τις Big Tech – Ανάγκη προστασίας των καταναλωτών

Ανησυχητικά εξαπλώνεται η επιρροή των Big Tech στην Ευρώπη, ωθώντας για άλλη μία φορά τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να ζητούν αναβάθμιση των κανόνων που ρυθμίζουν τις διασυνοριακές οικονομικές συναλλαγές με απώτερο στόχο βέβαια την καλύτερη προστασία των καταναλωτών.

Από την επέλαση της πανδημίας, όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν τα κινητά τους για να αγοράσουν και να πωλήσουν μετοχές, να μεταφέρουν χρήματα μεταξύ λογαριασμών και να πραγματοποιήσουν πληρωμές, με αποτέλεσμα οι ρυθμιστές αρχές να σπεύδουν να θεσπίσουν προστατευτικούς κανόνες μόνο εκ των υστέρων.

«Η ψηφιακή οικονομία έχει ξεκλειδώσει νέες συνέργειες μεταξύ χρηματοπιστωτικών και μη χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν συστημικό κίνδυνο στην αγορά οικονομικών υπηρεσιών», σημειώνεται σε κοινή έκθεση των ευρωπαϊκών αρχών επίβλεψης τραπεζών, ασφάλισης και κεφαλαιαγορών.

Συγκεκριμένα, μέσω αυτών των συνεργειών ορισμένες φορές είναι δύκολο να κατηγοριοποιηθούν σωστά οι υπηρεσίες στους υφιστάμενους κανόνες. Συνεπώς, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες δημιουργείται αβεβαιότητα όσον αφορά την προστασία των δεδομένων, τις ασπίδες έναντι στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και τα όρια των αποθεματικών τους, όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση.

Με την έκθεση αυτή οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ζητούν μία ολοκληρωμένη προσέγγιση όσον αφορά την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η προσέγγιση αυτή θα πρέπει να καλύπτει μία σειρά δραστηριοτήτων που συνδέονται μεταξύ τους, μεταξύ αυτών και τις υπηρεσίες (χρηματοπιστωτικές και μη) που προσφέρουν οι Amazon, Google, Facebook.

«Η αυξανόμενη ψηφιοποίηση και στοιχειοποίηση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών απαιτούν στενότερη συνεργασία μεταξύ οικονομικών και μη οικονομικών αρχών», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η Amazon κάνει προσλήψεις στην Αθήνα: Τι ζητάει, οι μισθοί

ΕΕ: Νέα μέτρα προστασίας των καταναλωτών – Χτύπημα σε big tech

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News