Business & Finance Δευτέρα 7/02/2022, 11:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένας Βούλγαρος παλαιστής, τόνοι ναρκωτικών, βαλίτσες με χρήματα και μια ελβετική τράπεζα

Ένας Βούλγαρος παλαιστής, τόνοι ναρκωτικών, βαλίτσες με χρήματα και μια ελβετική τράπεζα

Έπειτα από δύο χρόνια σκανδάλων, η Credit Suisse θέλει να επιστρέψει στον βαρετό κόσμο του ελβετικού banking, όμως ένας Βούλγαρος παλαιστής που έκανε λαθρεμπόριο κοκαΐνης και βαλίτσες γεμάτες με λεφτά, δεν την αφήνουν.

Η ελβετική τράπεζα και μία πρώην υπάλληλός της δικάζονται από σήμερα για την αποτυχία τους να αποτρέψουν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατά τη συνεργασία τους με τον πρώην παλαιστή που έγινε εγκληματίας.

Ο Βούλγαρος, που στην πορεία καταδικάστηκε για εμπόριο ναρκωτικών, φέρεται να χρησιμοποίησε φίλους του για να ξεπλύνει τα παράνομα έσοδά του μέσω καταστημάτων της Credit Suisse στη Ζυρίχη.

Οι Ελβετοί εισαγγελείς μπορούν να απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον των τραπεζών, εάν πιστέψουν ότι τα ιδρύματα αυτά δεν έκαναν αρκετά για να ελέγξουν τους πελάτες τους και τα χρήματά τους, όταν προκύπτουν εμφανείς σχέσεις με παράνομη δραστηριότητα.

Η πρώην υπάλληλος της Credit Suisse αποδέχθηκε καταθέσεις που συχνά ξεπερνούσαν τις 500.000 ευρώ τη φορά, παρότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι τα χρήματα προέρχονταν από παράνομες πράξεις, λένε οι εισαγγελείς.

Η δίκη έρχεται καθώς η τράπεζα με τα 166 χρόνια ιστορίας αντιμετωπίζει το ένα πρόβλημα μετά το άλλο. Πρώτα, ξεσκεπάστηκε ένα σκάνδαλο παρακολουθήσεων, στο οποίο εμπλέκονταν ανώτερα στελέχη. Μετά, η Credit Suisse βρέθηκε μπλεγμένη στην κατάρρευση της επενδυτικής εταιρείας Greensill Capital, ενώ έχασε δισεκατομμύρια δολάρια από την χρεοκοπία της Archegos Capital Management. Τον περασμένο μήνα, ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά η παραίτηση του προέδρου της, António Horta-Osório.

Η κοκαΐνη

Η υπόθεση που δικάζεται ξεκινά από το 2008, όταν οι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα γύρω από έναν Βούλγαρο παλαιστή. Όταν η χρηματοδότηση για τις προπονήσεις του στέρεψε, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο αθλητής μπήκε σε μία συμμορία της μαφίας και άρχισε τη διακίνηση ναρκωτικών για να βγάλει χρήματα.

Από το 2002 έως το 2012, οργάνωσε την εισαγωγή δεκάδων τόνων κοκαΐνης στην Ευρώπη με πλοία, αεροπλάνα και «βαποράκια» που ήταν διατεθειμένα να καταπιούν λαστιχένιες μπάλες γεμάτες με ναρκωτικά. Καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης στην Ιταλία το 2017 καθώς και σε δίκες που έγιναν στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία.

Η υπάλληλος της Credit Suisse βοήθησε το κύκλωμα ναρκωτικών να ξεπλύνει 16 εκατ. φράγκα και συνολικά, να κρύψει την παράνομη προέλευση συναλλαγών αξίας άνω των 140 εκατ. φράγκων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Εάν καταδικαστεί, η πρώην υπάλληλος αντιμετωπίζει έως πέντε χρόνια φυλάκισης, ενώ η Credit Suisse θα πληρώσει πρόστιμο το πολύ 5 εκατ.  φράγκων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News