Business & Finance Παρασκευή 4/02/2022, 14:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Δέχθηκαν πλήγμα οι λιανικές πωλήσεις την περίοδο των Χριστουγέννων 

Ευρωζώνη: Δέχθηκαν πλήγμα οι λιανικές πωλήσεις την περίοδο των Χριστουγέννων 

Πλήγμα δέχθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη, σε έναν μήνα που περιλαμβάνει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και παραδοσιακά οι αγορές των καταναλωτών αυξάνονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή, η επίσημη στατιστική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο έπεσαν στο -3% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, ενώ συγκρινόμενες με τον Δεκέμβριο του 2020, σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 2%. Και τα δύο ποσοστά μεταβολής απέχουν παρασάγγας σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα έτρεχαν με ρυθμό 0,5% σε μηνιαία και 5,1% σε ετήσια βάση. 

Ο πληθωρισμός ο οποίος εκτινάχθηκε στο 5% τον περασμένο Δεκέμβριο σημειώνοντας ιστορικό υψηλό ρεκόρ για την Ευρωζώνη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση αυτή των λιανικών πωλήσεων. 

Αισθητή πτώση της τάξεως του 3,9% σε σχέση με τον Νοέμβριο κατέγραψαν οι παραγγελίες από το διαδίκτυο και κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 3,2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020. 

Από την άλλη βουτιά 5,2% σε μηνιαία βάση πραγματοποίησαν οι λιανικές πωλήσεις των προϊόντων που δεν είναι προς βρώση, εξαιρουμένων των καυσίμων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News