Business & Finance Παρασκευή 4/02/2022, 12:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η χώρα που αφήνει το πετρέλαιο και ποντάρει στα… μαργαριτάρια

Η χώρα που αφήνει το πετρέλαιο και ποντάρει στα… μαργαριτάρια

Υπάρχει ένα νησιωτικό βασίλειο στην αραβική χερσόνησο, το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ήταν το πρώτο που βρήκε πετρέλαιο, το μακρινό 1932. Σήμερα, 90 χρόνια μετά, θέλει ξανά να νιώσει υπερήφανο, αποτελώντας το πρώτο κράτος, το οποίο εισάγει την έννοια των βιώσιμων και οικολογικών μαργαριταριών.

Ο λόγος για το Μπαχρέιν, το οποίο έχει βάλει σκοπό «ζωής» να αναβιώσει την παραδοσιακή βιομηχανία μαργαριταριών, η οποία κάποτε αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας.  

Για αρκετούς αιώνες, άλλωστε, οι κάτοικοι βουτούσαν στη θάλασσα για να συλλέξουν τα μαργαριταρένια στρείδια από τον βυθό και να βγάλουν «τρελά» κέρδη, πουλώντας τα σε εύπορους εμπόρους της Δύσης. 

Bahrain has a long and lucrative history of pearling. Pictured: pearl merchants show off their wares in March 1953.

«Οι περισσότερες οικογένειες, πριν την ανακάλυψη του πετρελαίου στο Μπαχρέιν, ζούσαν από το εμπόριο μαργαριταριών» επιβεβαιώνει ο Faten Ebrahim Mattar, έμπορος μαργαριταριών έκτης γενιάς. «Είναι ένα από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα, λόγω της σπανιότητας τους» σπεύδει να προσθέσει, ωστόσο. 

Σύμφωνα με τον Mattar, το Μπαχρέιν έχει τη φήμη της «Μέκκας του Μαργαριταριού». Το 2012 η UNESCO ανακήρυξε τα μαργαριτάρια της χώρας ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αποκαλώντας την περιοχή ως το «τελευταίο παράδειγμα πολιτιστικής κληρονομιάς του μαργαριταριού». 

Στις αρχές του 20ου αιώνα, το να κατέχεις ένα μαργαριτάρι ήταν σημάδι υπερβολικού πλούτου. Μπορούσες να αγοράσεις ένα ολόκληρο σπίτι σε οποιαδήποτε πρωτεύουσα του κόσμου. Σήμερα, αν και δεν διαθέτει την παλιά αίγλη, η τιμή του κυμαίνεται από 300.000 δολάρια έως και 32 εκατομμύρια δολάρια.  

Natural pearls occur in only 1 in 10,000 oysters and pearl divers must gather them by hand.

Τα φυσικά μαργαριτάρια, όπως προαναφέρθηκε, είναι αρκετά σπάνια και συναντώνται μόνο σε 1 ανά 10.000 στρείδια. Εντυπωσιακό είναι δε, το γεγονός το πώς ακριβώς παράγεται, καθώς αυτό συμβαίνει όταν ένας κόκκος άμμου ή ένα παράσιτο εισέρχεται μέσα στο στρείδι. Το τελευταίο, για να προστατευτεί, παράγει μια ιριδίζουσα ορυκτή ουσία, η οποία καταλήγει να είναι το γνωστό σε άλλους μας φυσικό μαργαριτάρι. 

Το Μπαχρέιν, τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει τεράστια βιολογικά οικόπεδα στο βυθό της θάλασσας, έκτασης όσο είναι το Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Και όταν εννοούμε βιολογικά, εννοούμε ότι η διαδικασία παραγωγής γίνεται με τον παραδοσιακό – φυσικό τρόπο (της εισβολής παράσιτου ή άμμου), και όχι με τεχνητό (της ανθρώπινης παρέμβασης). 

Στόχος του νησιωτικού βασιλείου είναι να καταστεί -και πάλι- ο Νο.1 παραγωγός φυσικών μαργαριταριών, σε μια προσπάθεια αφενός να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο, αφετέρου να στραφεί σε εναλλακτικές και πιο βιώσιμες πηγές εισοδήματος. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Το πάρτι στα μέταλλα φέρνει ιστορικά υψηλές κερδοφορίες στις ελληνικές μεταλλουργίες 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News