Business & Finance Πέμπτη 3/02/2022, 17:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χακάρισμα με λεία 320 εκατ. δολάρια σε cryptos

Χακάρισμα με λεία 320 εκατ. δολάρια σε cryptos

Τουλάχιστον 320 εκατ. δολάρια «χάθηκαν» χθες σε ethereum και solana από την πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων Wormhole, σημαίνοντας μία από τις μεγαλύτερες ληστείες που έχουν σημειωθεί στην αποκεντρωμένη οικονομία. Επίσης πρόκειται για το μεγαλύτερο χακάρισμα συγκεκριμένα στο solana, ανταγωνιστικό του ethereum που έχει αποκτήσει δυναμική στα οικοσυστήματα των NFTs και της αποκεντρωμένης οικονομίας.

Τα πρώτα στοιχεία μετά το χακάρισμα έδειχναν ότι από την επίθεση υπήρξαν απώλειες 251 εκατ. δολαριών σε ethereum και περίπου 47 εκατ. δολάρια σε solana. Οι χάκερς έκλεψαν επίσης τουλάχιστον 4 εκατ. δολάρια σε USDC, το stablecoin του οποίου η αξία κινείται ανάλογα με το αμερικανικό δολάριο.

Λίγες ώρες μετά το χακάρισμα η Wormhole διαβεβαίωσε ότι όλα τα κεφάλαια έχουν αποκατασταθεί και ότι η πλατφρόμα έχει επανέλθει. «Είμαστε ευγνόμωνες για την υποστήριξή σας και σας ευχαριστούμε για την υπομονή σας», ανακοίνωσε μέσω twitter η Wormhole.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλατφόρμες όπως το Wormhole, λειτουργούν ως «γέφυρες», σαν δηλαδή να δημιουργούνται δύο παράλληλα και διακριτά συμβόλαια, ένα σε κάθε blockchain. Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε ένα «έξυπνο» συμβόλαιο στο solana και ένα στο ethereum. Ουσιαστικά πλατφόρμες που λειτουργούν αντίστοιχα με το Wormhole αξιοποιούν ένα κρυπτονόμισμα ethereum και το συνδέουν από την μία πλευρά με ένα chain και από την άλλη πλευρά της «γέφυρας» με άλλο chain, εκδίδοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο παράλληλα κρυπτονομίσματα.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη ληστεία

Η μεγαλύτερη ληστεία που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στην αποκεντρωμένη οικονομία έλαβε χώρα πέρυσι τον Αύγουστο στην πλατφόρμα blockchain Poly Network. Μάλιστα, η πλατφόρμα είχε καλέσει τους χάκερς μέσω twitter να επιστρέψουν τα κλοπιμαία ύψους 600 εκατ. δολαρίων. 

Σε ανοιχτή επιστολή της προς τους δράστες η Poly Network είχε επισημάνει: «Το ποσό που κλέψατε είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της DeFi. Οι αρχές σε οποιαδήποτε χώρα θα το θεωρήσουν μεγάλο οικονομικό έγκλημα και θα ασκηθεί εναντίον σας δίωξη. Τα χρήματα που κλέψατε είναι από δεκάδες χιλιάδες μέλη της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων, δηλαδή από απλούς πολίτες». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Mega-deal στα κρυπτονομίσματα: Η FTX εξαγοράζει τη Liquid

Σε ποιες χώρες χρησιμοποιούνται περισσότερο τα cryptos και γιατί

Το νεκροταφείο των πεθαμένων κρυπτονομισμάτων και η mega-απάτη του OneCoin

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News