Business & Finance Πέμπτη 3/02/2022, 13:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Πακέτο 9 δισ. λιρών για ανακούφιση στις τιμές του ηλεκτρικού

Βρετανία: Πακέτο 9 δισ. λιρών για ανακούφιση στις τιμές του ηλεκτρικού

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ πρόκειται να ανακοινώσει πακέτο δανείων και φορολοαπαλλαγών ύψους 9 δισ. λιρών, όπως μεταδίδουν οι βρετανικοί Times.

Οι επίσημες ανακοινώσεις πρόκειται να γίνουν σήμερα από το βρετανικό κοινοβούλιο και τα μέτρα στοχεύουν στην ανακούφιση των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση. Μάλιστα, επίσης σήμερα ανακοινώθηκε η αύξηση του πλαφόν στις τιμές ενέργειας από τον ενεργειακό κολοσσό της χώρας, Ofgem.

Με το νέο πλαφόν, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού στην Βρετανία πρόκειται να αυξηθούν έως και κατά 50% τον Απρίλιο. Εκτιμάται πως το ετήσιο κόστος για τα νοικοκυριά θα ανέλθει στις 1.915 βρετανικές λίρες ετησίως κατά μέσον όρο.

Ήδη όμως η Βρετανία δέχθηκε ισχυρά πλήγματα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, το οποίο και εκτοξεύθηκε τους περασμένους μήνες. Μάλιστα, τουλάχιστον 22 εκατ. νοικοκυριά στη χώρα είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο φυσικού αερίου. Παράλληλα, στη Βρετανία υπάρχει μία γενικότερη κρίση στο κόστος ζωής, αφού ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε σε υψηλό 30 ετών τον  Ιανουάριο.

Προκειμένου να μετριάσει το κόστος, ο υπουργός οικονομικών της Βρετανίας πρόκειται να ανακοινώσει την χορήγηση κρατικών δανείων προς τις ενεργειακές επιχειρήσεις, με τα οποία θα μπορέσουν να μειώσουν το κόστος για τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με την βρετανική Telegraph, το υπουργίο Οικονομικών πρόκειται να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές για την ενίσχυση των φτωχότερων οικογενειών.

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι ο Σουνάκ δεν έχει μειώσει τους «πράσινους» φόρους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Times, Telegraph, CNBC

Διαβάστε επίσης:

Evening Standard: Προτείνει τα είκοσι ωραιότερα ελληνικά νησιά για το καλοκαίρι (φωτογραφίες)

Βρετανία: Δεν «κάνουν πίσω» Τζόνσον και Σουνάκ στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Βρετανία: Ρεκόρ παραγωγής αιολικής ενέργειας – Ανακούφιση στις τιμές του ηλεκτρικού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News